Mihin tarvitaan yhtenäistä tapaa johtaa?

03.8.2017

Googlasin sanan ”johtaminen” ja sain 0,56 sekunnissa 141 0000 tulosta.

On olemassa tuhansia eri tapoja määritellä johtaminen-käsitettä. Sekä esimiehen että johdettavan näkökulmasta olisi melkoinen viidakko, jos kaikilla Atrian Suomessa olevilla esimiehillä olisi oma määrittelynsä johtamisesta – lähes 200 erilaista toimintatapaa, lähes 200 erilaista näkemystä. Sehän tarkoittaisi sitä, että esimiehestä riippuen linjaukset ja käytännöt olisivat erilaisia.

"Sekä esimiehen että johdettavan näkökulmasta olisi melkoinen viidakko, jos kaikilla Atrian Suomessa olevilla esimiehillä olisi oma määrittelynsä johtamisesta."

Meillä Atrialla on aina uskottu yhtenäistävien rakenteiden voimaan. Tuotannollinen prosessi ja siihen liittyvät muut prosessit eivät toimi tehokkaasti ja tuottavasti, jos jokainen keksii oman tapansa toimia. Yhtenäisillä (johtamis)toimintatavoilla varmistetaan se, että minä työntekijänä voin luottaa siihen, että minua kohdellaan yrityksessä samalla tavalla kuin muitakin työntekijöitä – kaikilla on samat säännöt.

Atrialaiset johtamisperiaatteet on määritelty seuraavasti: Kommunikoi, Osallista, Kehitä, Toimi.

Pelkästään periaatteita määrittelemällä ei pitkälle päästä. Oleellista on katekismusmaisesti kertoa, mitä se on. Ja ehkä vielä tärkeämpää, mitä se on käytännössä?

Kerron, mitä se voisi olla käytännössä yhden viikon havaintojeni perusteella.

Työnjohtaja ottaa vastaan uudet kesätyöntekijät ja kertoo peruskäytännöt hygienia-, tuote-, ja työturvallisuuteen liittyen – Kommunikoi. Myynnin esimies yhdessä myyntitiimin kanssa määrittelee myyntitavoitteita – Osallista. Kesäisin ja loma-aikoina kollegat sijaistavat toisiaan ja täten laajentavat osaamistaan eri työtehtävissä – Kehitä.  Esimies päättää rekrytoida uuden työntekijän – Toimi.

"Esimiestyö on sananmukaisesti esimiestyötä. Se ei ole vasemman käden pikkusormella tehtävää sivuduunia, vaan keskittymistä ja ajattelua vaativaa työtä."

Johtaminen-termin sijaan omaan suuhun sopivampi termi on esimiestyö. Tätä perustelen sillä, että esimiestyö on sananmukaisesti esimiestyötä. Se ei ole vasemman käden pikkusormella tehtävää sivuduunia, vaan keskittymistä ja ajattelua vaativaa työtä. Työtä, jota esimiehen tulee haluta tehdä.

Kuten toimitusjohtajamme Mika Ala-Fossi kiteyttää: ”Meillä on vastuu jättää vahva johtamisen perintö myös tuleville sukupolville!”

Melko vankka vastuu meille esimiehille 110-vuotiaassa yrityksessä.

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Kaija Ketola-Annala

Kaija työskentelee henkilöstön kehittämispäällikkönä. Hänestä on erityisen mukavaa että riippumatta siitä, missä hän kulkee, työssään tai vapaa-ajalla, Atria tunnetaan aina. Ihmisillä on paljon hyviä ja mielenkiintoisia muistoja Atrian tuotteista ja ruokahetkistä. Tilannekomiikka sekä hyvät tarinankertojat saavat Kaijan hymyilemään. Läsnäolon taitoa Kaija haluaisi itsessään kehittää. Erityisen hyvä Kaija on omien lastensa äitinä ja vapaa-ajalla hän rentoutuukin parhaiten perheensä ja ystäviensä parissa. Kaijan ruokabravuuri on lasagne, mutta arjen pelastuksena toimii hunajamarinoidut broilerinsuikaleet. Kaija palkittiin Atrian vuoden 2018 somettajana.

Lue kirjoittajan muita blogeja