Atrian antibioottivapaa sikaketju nousee MM-tasolle

13.4.2017
Alkutuotanto gmo Kotimaisuus & alkuperä Laatu Liha

Olemme hyviä, oikein hyviä, maailman parhaita!

- Eeei… ei kai nyt sentään! 

Noinhan me suomalaiset usein ajattelemme, valitettavasti. Vaikka ympärillämme olisi maailmanluokan tuote tai palvelu, sen myyminen maailmanluokan menestystuotteena tuntuu jotenkin ylivoimaisen hankalalta. Olemme niiiin vaatimattomia. Vaatimattomuus kuulemma kaunistaa  ja tätä olemme  arvostaneet iät ja ajat suomalaisena perushyveenä.

Tunnumme uskovan omaan erinomaisuuteen ja vahvuuteen vasta sitten, kun sen sanoo joku ulkopuolinen – käytännössä joku ulkomaalainen.

Tuorein esimerkki ovat kiinalaisten hurjasti kasvavat Suomen- ja varsinkin Lapin-matkat. Me kaikki tiedämme, kuinka ainutlaatuisen puhdasta Suomen luonto on. Kuitenkin vasta sitten, kun sen kertoo maailman suurin verkkokauppa Alibaba, nyökyttelemme päätä.

Onneksi Suomen kaikissa osissa vaatimattomuus ei kaunista. Sanon tämän eteläpohjalaisena.

Meiltä tulee maailmanluokan tuote, jota ei tarvitse vaatimattomasti selitellä. Se on tuote, jolla Atrian sikaketju nousee MM-tasolle!

Tuotteemme on antibioottivapaa sianliha.

Olemme siis aloittaneet todistetusti 100-prosenttisesti antibioottivapaan sianlihan tuotantotavan, joka tarkoittaa käytännössä kahta asiaa:
  • tuotamme isoja määriä todistetusti antibioottivapaata sianlihaa
  • me pystymme merkitsemään tämän aina kuluttajapakkauksiin saakka niin, että kuluttaja voi valintatilanteessa päätyä tähän ainutlaatuiseen tilalle jäljitettyyn tuotteeseen.

Miksi me aloitamme muutoksen? Sianlihammehan on jo nyt huippupuhdasta ja -turvallista  mihin tahansa kilpailijaamme tai kilpailijamaahamme verrattuna: ketjussamme sikoja lääkitään äärimmäisen vähän ja silloinkin vain todelliseen tarpeeseen, eläinlääkärien valvomana ja varoaikoja noudattaen niin, ettei lääkejäämiä kulkeudu yhtään kuluttajalle asti. Ketjumme on kokonaan salmonellaton ja yksi maailman tiukimmin valvotuista. 

Ryhdymme tähän siksi, koska haluamme tuottaa – ei enempää eikä vähempää – kuin maailman puhtainta ruokaa. Sitä halutaan ja tarvitaan. Ruuan puhtauden ja turvallisuuden vaatimukset ovat voimistuvia trendejä myös Suomessa. Syynä on tietysti koko maailmaakin ravisteleva huoli antibioottiresistenssistä ja antibioottien tehon vähentymisestä sairauksien hoidossa. 

Miten muutos on mahdollista? Onko atrialainen sikaketju jotenkin muita parempi?

On! 

Meillä Atrialla on tuotantoketjussa kolme ylivertaista kilpailuetua niin kotimaassa kuin kansainvälisesti: 

1. Oma rehutehdas 
Pystymme kehittämään omia, aidosti parempia rehuja, koska tunnemme tasan tarkkaan mitä sikamme syövät. Kasvatusvaiheessa lihasiat ovat syöneet täysin kotimaista valkuaista, joka ei sisällä soijaa.

2. Jäljitettävyys
Teknologia, raportointi, logistiikka ja ketjuohjaus ovat sellaisella huipputasolla, että se mahdollistaa lihan jäljittämisen tilalta kuluttajapakettiin asti

3. Tuottajat, sikatilalliset
Sopimustuottajat ovat Atrian sikaketjun vahvin lenkki; sikojen hyvinvointi on näille perheille enemmän kuin kunnia-asia; se on elämisen ja elinkeinon perusedellytys.
Tuottajamme ovat ammatistaan ja perinteistään ylpeitä edelläkävijöitä, jotka ovat valmiita takaamaan tuotteen laadun omalla nimellään.
Sopimustuottajamme ovat myös koko Atria-yhtiön suurin yksittäinen omistajaryhmä; he haluavat olla mukana yhteisessä, myös koko suomalaista alkutuotantoa tukevassa menestyksessä. 

Tuo kolmen kohdan kombinaatio on ainutlaatuinen koko maailmassa.

 ”Nöyrä pitää olla, muttei nöyristellä”. Sanonta, jonka teuvalainen pop-muusikko Lauri Tähkä on tehnyt kuuluisaksi, on sellainen, jota aiomme nyt noudattaa. Olemme nostaneet atrialainen sikaketjun kertaheitolla maailman terävimpään kärkeen. Tästä, jos mistä, voi olla oikeasti ylpeä!

Jaakko Kohtala
AtriaSika-palvelun johtaja

Jaa