Katto ja sika – kiinalaisen ruokakulttuurin salat

05.7.2017
Liha Laatu

Vuosi oli 1993. Muistan vieläkin sen, kuinka ensiksi tuotiin riisi pöytään, ja että koko ravintolaelämyksen päällisin makumuisto oli hapanimelä.

Tutustuin ensimmäisen kerran kiinalaiseen ruokakulttuuriin illallistaessani ravintola Pekingissä Helsingin Sörnäisissä. Kyseinen ravintola oli itse asiassa ensimmäinen kiinalainen ravintola koko Suomessa.
 
Varsinaiseen kiinalaiseen ruokakulttuuriin pääsin käsiksi Kiinassa vuonna 1996. Menimme pieneen ravintolaan, joka sijaitsi yliopiston yhteydessä. Ihmettelin aluksi miksi ravintolassa ei tarjoilla riisiä, kunnes selvisi, että se syödään aterian lopuksi, mikäli maha ei ole vielä täynnä. Tilasimme muun muassa öljyssä keitettyä munakoisoa, jota en ollut koskaan ennen syönyt. Poltin suuni. Se, jos mikä, piti lämpötilaa yllä varsin pitkään.
 

Kyseinen ravintola oli ensimmäinen kiinalainen ravintola koko Suomessa.

Kiinalaisessa ruokakulttuurissa kiinnostavinta on ehdottomasti sen monipuolisuus, mikä näkyy jo pelkästään ruokalistoissa. Pienistä pienimmässäkin ravintolassa voi menussa olla tarjolla toistakymmentä sivua erilaisia ruokalajivaihtoehtoja.

Lähes jokaisessa ravintolassa voi tilata ruokalistan ulkopuolelta annoksia – tämä tuntuu olevan muutenkin yleistä Kiinassa.
 
Kiinassa alueiden väliset erot ovat suuria. Eri alueilla suositaan erilaisia makumaailmoja.
Esimerkiksi Shanghai tarjoilee kevyttä ja hieman makeaa, kun taas Beijingin alueella syödään suolaisempaa ja öljyisempää ruokaa. Sichuanin alueella – jonka keittiö on muuten oma suosikkini – syödään tulisia ruokia.
Lisäksi sen ruokamaailman erikoisuutena on sichuaninpippuri, jonka vaikutus kannattaisi todellakin kokea! Pippuri kihelmöi suussa ja turruttaa kielen. Vahvojen chilipippurien kanssa se luo erittäin mielenkiintoisen vaikutelman.

Ja niin, ideanahan näissä tulisten ruokien syömisessä on, että se saa hien valumaan kuumina kosteina kesäpäivinä ja tällä tavoin viilentää kehoa.
 

Shanghai tarjoilee kevyttä ja hieman makeaa, kun taas Beijingin alueella syödään suolaisempaa ja öljyisempää ruokaa.

Kiinalaisessa keittiössä käytetään raaka-aineita hyvin monipuolisesti, etenkin Etelä-Kiinassa Guangdongin ja Kantonin alueilla. Guangdongin alueen ihmisistä sanotaankin, että he syövät kaikkia nelijalkaisia paitsi pöytiä ja kaikkia kolmijalkaisia jakkaroita lukuun ottamatta.

Sianliha on ehkä kaikkein olennaisin ruoka-aine kiinalaisessa keittiössä. Kiinalainen kirjoitusmerkki ”koti” koostuu kahdesta osasta: ”Katto ja sika”, se korostaa sian merkitystä koko kulttuurissa.

 

Kiinalainen kirjoitusmerkki ”koti” koostuu kahdesta osasta: ”Katto ja sika”, se korostaa sian merkitystä koko kulttuurissa.

Suomalaista lihaa ei vielä kovin hyvin tunneta Kiinassa, mutta ylipäätään pohjoismaista ja Suomesta on Kiinassa oikein hyvä kuva. Pohjoismaiseen lihaan liitetään tällaisia kriteereitä, kuten: puhdas, luonnollinen, korkealuokkainen ja laadukas.

Suomalaisen lihan valttina on juuri puhtauteen ja laatuun yhdistyvä ruokaturvallisuus. Toivoa sopii, että kun suomalaista sianlihaa päästään Kiinassa oikein kunnolla maistelemaan, myös sen maku vakuuttaa.

Kiinassa siasta käytetään ruoanlaiton yhteydessä kaikki mahdolliset osat, tämän takia monet ruokalajit voivat olla eksoottisia suomalaisesta näkökulmasta. Myös valmistusmenetelmät ja makumaailma ovat hyvin moninaisia.

Suosittelen vahvasti vierailemaan Kiinassa. Kiinalainen keittiö on elämys, joka kannattaa kokea omilla makuhermoilla.

Jaa