Ihana kiinalainen keittiö!
Atria käynnisti sianlihan viennin Kiinaan toukokuussa – ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä koskaan.
Kyseessä oli merkittävä asia, sillä possu on ylivoimaisesti Kiinan suosituin lihalaji.
Kiinassa syödään puolet maailman sianlihasta, yhteensä noin 54 miljardia kiloa. Possun liha on ehkä kaikkein olennaisin kiinalaisen keittiön raaka-aine ja tärkeä osa kiinalaista kulttuuria. Esimerkiksi kiinan kielessä kotia tarkoittava kirjoitusmerkkikin koostuu kahdesta osasta: katto ja sika.
Kiinassa siasta käytetään ruoanlaitossa kaikki mahdolliset osat, joten suomalaisen näkökulmasta monet ruokalajit saattavat tuntua eksoottisilta.
Kiinan-viennin käynnistymisen ansiosta pääsimme tutustumaan kiinalaiseen kiehtovaan ruokakulttuuriin: Innostuimme heti sen erilaisuudesta ja hienoista tarinoista. Kiinassa siasta käytetään ruoanlaitossa kaikki mahdolliset osat, joten suomalaisen näkökulmasta monet ruokalajit saattavat tuntua eksoottisilta. Atria toimittaakin kiinalaiskuluttajille muun muassa kokonaisia sianpäitä, sorkkia ja saparoita.
Kiinan ruokakulttuuri on monipuolista, ja eri alueilla syödään varsin eri tavoin maustettuja ruokia.
Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä tulisempaa ruoka on. Kiinalainen ruokakulttuuri voidaan jakaa kahdeksaan kulinaristiseen traditioon tai kahteentoista keittiöön. Nämä eroavat toisistaan maantieteen, historian ja kulttuurin vuoksi. Kaikki nämä suuntaukset perustuvat Kiinan neljään pääkeittiöön, jotka ovat Shandongin keittiö, Sichuanin keittiö, Kantonin keittiö sekä Jiangsun keittiö.
Näiden tarinoiden innoittamana päätimme kutsua viisi ruokabloggaajaa kiinalaiselle illalliselle Atrian Showroomiin Helsinkiin, saamaan pintaraapaisu kiinalaisesta ruokakulttuurista. Aloitimme illan tutustumalla kiinalaiseen kalligrafiaan.
Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä tulisempaa ruoka on.
Sinologi (kiinan kielen ja kulttuurin asiantuntija) Saana Virtasen johdolla harjoittelimme kirjoittamaan ”Hyvä ruoka – parempi mieli” kiinaksi. Kirjoittaminen tehtiin musteeseen kastetulla siveltimellä, jota piti pitää kädessä tietyllä tavalla. Kirjaimet piirrettiin huokoiselle paperille, joten sivellin ei saanut olla liian märkä eikä liian kuiva. Kiinassa kalligrafiaa voi opiskella yliopistoissa ja sen oppiminen vie vuosia. Emme siis huolestuneet, vaikka piirrokset eivät juurikaan muistuttaneet mallipaperissa ollutta tekstiä.
Kalligrafia-harjoittelun jälkeen pääsimme itse asiaan: kokkaamiseen.
Kiinalaiseen keittiöön perehtynyt kotitalousopettaja Kati Lindfors kertoi meille lyhyesti kiinalaisen keittiön erikoisuuksista. Jokainen sai oman ruokaohjeen, ja aloimme yhdessä tehdä illallista. Iloinen ja äänekäs bloggaajaryhmä pilkkoi, paistoi, keitti ohjeiden mukaisesti ja upea kiinalainen illallinen oli tunnissa valmis!
Minä valmistin kiinalaisia nyyttejä. Ne onnistuivat ihan hyvin, vaikka en aluksi saanut vettä kiehumaan.
Onneksi kaverit auttoivat!
Kiinalaisen illallisen blogit ja reseptit löytyvät näistä linkeistä:
Peggyn pieni punainen keittiö: https://pienipunainenkeittio.com/kiinalainen-illallinen
Voita ja Suolaa: http://voitajasuolaa.blogspot.fi/2017/11/kiinalainen-ilta.html
Kulinaari: https://kulinaari.blogspot.fi/2017/11/hyvan-mielen-kiinalainen-ilta.html
Kaikki äitini reseptit: http://kaikkiaitinireseptit.blogspot.fi/2017/11/suomalainen-sika-kiinassa.html