ELÄINTEN HYVINVOINNISTA HUOLEHDITAAN VALVOTUSTI KOKO ATRIAN RUOKAKETJUSSA
Käytössämme on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen dokumentoitu terveydenhuoltojärjestelmä, joka keskittyy eläinten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen ennakoidusti. Eläinten terveys ja hyvinvointi perustuvat ensisijaisesti sopimustuottajiemme ammattitaitoon, eläinten hyvään hoitoon, suunniteltuun ruokintaan ja olosuhdehallintaan.
Atria on laatinut tuottajien avuksi eläinlajikohtaiset hoito-ohjeet, joissa on selkeät ohjeistukset eläinten jalostukseen, ruokintaan, kasvatusoloihin ja terveydenhuoltoon liittyen. Tuottajien edellytetään noudattavan ohjeistuksia, ja toimintaa valvotaan 1–12 kuukauden välein tehtävillä eläinlääkärin tarkastuskäynneillä. Tavoitteenamme on nolla eläinsuojelurikkomusta Atrian koko ruokaketjussa.
TE KYSYITTE, ME VASTAAMME
Annoimme teille mahdollisuuden kysyä kysymyksiä somessa liittyen Atrian ruoan tuotantoon ja eläinten hyvinvointiin. Alla asiantuntijoidemme vastauksia näihin kysymyksiin.
Syövätkö linnut lääkkeitä?
Mistä possujen arki tilalla koostuu?
Onko antibioottivapaudella väliä?
Miten eläinlääkärit tarkkailevat eläinten hyvinvointia?
KUN ELÄIMET VOIVAT HYVIN, ANTIBIOOTTEJA EI TARVITA
Suomalaisen antibioottivapaan lihan ja antibioottivapaan kanan tuotannon osalta olemme maailman laajuisesti edelläkävijöitä. Tavoitteenamme on antibioottivapaan tuotannon kehittäminen ja lisääminen koko konsernissa. Eläinten hyvinvoinnin seuraamisen ja kehittämisen peruspilareita ovat läpinäkyvyys, avoimuus ja jäljitettävyys: tiedämme jokaisen eläimen alkuperän, kasvatusajan, ruokinnan ja hoidon.
Lue lisää eläinten hyvinvoinnista täältä.
MITEN VOIMME VARMISTAA, ETTÄ RUOKA ON PERÄISIN SUOMESTA?
Jäljitettävyys on keskeinen tekijä tuotteidemme turvallisuuden ja tuotantoeläinten hyvinvoinnin varmistamisessa. Se mahdollistaa tuotteen alkuperän tarkan jäljittämisen pellolta pöytään saakka, sisältäen tietoja eläinten ruokavaliosta ja lääkityksestä. Jäljitettävyyden taustalla ovat alalla toimivien yritysten tiivis yhteistyö ja tukijärjestelmät. Atrialla sitoudumme saavuttamaan eräkohtaisen jäljitettävyyden kaikissa käyttämissämme raaka-aineissa ja pakkausmateriaaleissa, vahvistaen siten tuotteidemme turvallisuuden ja vastuullisuuden. Jäljitettävyys on myös keskeinen osa antibioottivapaan tuotannon varmennusta. Toimimme edelläkävijänä tilajäljitettävien tuotteiden markkinoilla, ja meidän tavoitteenamme on tarjota yhä tarkempaa jäljitettävyystietoa asiakkaille ja kuluttajille. Atria-merkki siis takaa suomalaisen alkuperän, ja jäljitettävyys on avain ruoan turvallisuuden varmistamiseen sekä nopeaan reagointiin mahdollisissa poikkeustilanteissa.
Lue lisää jäljitettävyydestä täältä.
KYSYTYT KYSYMYKSET
Q: Eläimiä ei lääkitä vaikka olisi tarve, että saadaan tuotettua antibioottivapaata lihaa. Onko näin?
A: Jos eläin sairastuu, sitä hoidetaan sen tarvitsemalla tavalla. Jos eläin tarvitsee antibioottihoitoa, se lääkitään. Atrialla ei kuitenkaan lääkitä ennakoivasti eläimiä, kuten esim. monessa muussa maassa ulkomailla. Esimerkiksi broilerimme eivät ole tarvinneet antibioottihoitoa viimeiseen 10 vuoden ajalla.
Q: Hei, Meitä kiinnostaa käytetäänkö lihan tuotannossa hormoneja? Olisi mielenkiintoista nähdä videoita broilerien elinoloista. Kiitos!
A: Lihan tuotannossa ei käytetä hormoneja. Hormonien käyttö on Euroopassa myös kiellettyä. Broilerien elinoloista voi katsoa videota esim. meidän tilavierailut-sivuilta. Näitä videoita kuvataan myös koko ajan lisää.
Q: Miten 100 000 broileria vuorokaudessa teurastava megatehdas sopii vastuulliseen imagoonne?
A: Eläinten hyvinvoinnin seuraamisen ja kehittämisen peruspilareita ovat läpinäkyvyys, avoimuus ja jäljitettävyys: tiedämme jokaisen eläimen alkuperän, kasvatusajan, ruokinnan ja hoidon. Omissa teurastamoissamme on ammattitaitoinen henkilökunta ja tilat on suunniteltu eläinten hyvinvointi huomioiden. Meillä on määritelty eläinten hyvinvoinnista vastaavat henkilöt, joiden tehtävänä on huolehtia, että teurastamossa ja tuotannossa noudatetaan toimintaohjeita – niin lakia ja säädöksiä kuin omia sovittuja menettelytapojamme. Teurastamoillamme on myös koko ajan paikalla Ruokaviraston tarkastuseläinlääkärit, jotka valvovat toimintaa sekä eläinsuojelun että ruokaturvallisuuden näkökulmista. Mm. nämä asiat ovat esimerkkejä siitä, miten varmistamme vastuullisen toiminnan isossa tehtaassamme.
Eläinten hyvinvointi ruoantuotannossa on Atrialla avainasemassa
Eläinten hyvinvointi ruoan tuotannossa on noussut merkittäväksi teemaksi kuluttajien keskuudessa viime vuosina. Kuluttajat kaipaavat entistä enemmän tietoa eläinten elinolosuhteista ja ruoantuotannon vaikutuksista niiden hyvinvointiin. Atrian tuottajien keskuudessa eläinten hyvinvointi on aina ollut tuotannon kannattavuuden elinehto.
Lue koko eläinten hyvinvointipolitiikkamme täältä.