VINKIT JOULUUN VUODELLE 2024
Kaipaatko perinteisten jouluruokien rinnalle jotain erityistä? Tervetuloa Atrian parhaiden jouluvinkkien pariin, jossa perinteinen ja moderni joulufiilis kohtaavat samassa pöydässä. Tämän sivun avulla tuomme herkullisen tvistin perinteisiin jouluruokiisi – ota siis haltuun parhaat vinkkimme ja tee joulustasi entistäkin herkullisempi!
JOULUKINKUN PAISTOVINKIT
Joulukinkku on yksi joulupöydän ehdoton suosikki, ja Atrian joulukinkulla takaat onnistuneen jouluaterian. Joulukinkun valmistaminen voi alkuun tuntua haastavalta tehtävältä, mutta oikeilla vinkeillä se onnistuu helposti.
Joulukinkun valmistaminen alkaa yleensä sen sulattamisella. Oikeanlainen kinkun sulatus on tärkeää, jotta kinkku säilyttää mehevyytensä ja makunsa. Jääkaappi on yksi turvallisimmista ja varmimmista tavoista sulattaa kinkku hitaasti ja tasaisesti. Sulatus jääkaapissa vaatii hieman enemmän aikaa, joten on hyvä suunnitella ajankohta etukäteen. Kinkun sulatus huoneenlämmössä sopii tilanteisiin, joissa sulatusprosessia halutaan nopeuttaa hieman. Sulattaminen onnistuu myös esimerkiksi veden tai mikroaaltouunin avulla.
Sopivan kokoisen joulukinkun valitseminen on tärkeää, jotta se riittää ruokkimaan kaikki juhlavieraat. Kun valitset joulukinkun kokoa, yleisesti käytetty annosmäärä ylikypsää lihaa aterian pääruokana on noin 120-150 grammaa per henkilö. On tärkeää, että valittu kinkku ei lopulta päädy ruokahävikiksi.
Kun oikean kokoinen joulukinkku on valittu, on tärkeää ottaa huomioon myös tarvittava paisto- ja valmistusaika. Suurempi kinkku vaatii pidemmän ajan kypsymiseen, kun taas pienempi kinkku valmistuu nopeammin.
JOULUKINKUN VALMISTUKSEN VIISI VAIHETTA
Katso videolta miten valmistaa joulukinkku viidellä helpolla vaiheella.
JOULULAATIKOIDEN TUUNAUSVINKIT
Tässä on kunnon jouluhitti, jossa perinteiset joululaatikot: perunalaatikko, porkkanalaatikko ja lanttulaatikko saavat uudenlaista loistoa! Tänä vuonna tuunaamme nimittäin perinteiset joululaatikot uudelle tasolle herkullisilla makuyhdistelmillä ja yllättävillä käänteillä.
Porkkanalaatikko sekä muut joulun suosikkilaatikot ovat monelle tuttuja ja rakastettuja joulupöydän klassikoita. Laatikoiden perinteiset reseptit ovat mitä maukkaimpia mutta jos kaipaat joulusuosikkiin uutta piristystä, onnistuu se käden käänteessä. Esimerkiksi porkkanalaatikon maustaminen erilaisilla mausteilla tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia ja tuo jotain uutta ja jännittävää joulupöytään.
Tuunaa siis rohkeasti klassikkoa ja luo juuri makuusi sopiva, joulun paras herkku.
MITÄ MUUTA VOISIT TUUNATA?
Kurkkaa lisää inspiraatiota alla olevista videoista millaisia joulun herkkuja Atria Mestarit Heidi ja Jame taikoivat.
JOULUKINKUN KUORRUTUSVINKIT
Kinkun kuorruttaminen on oiva tapa tuoda lisää makua ja näyttävyyttä juhlapöytään. Yksi perinteinen vaihtoehto kinkun kuorrutukselle on sinappinen kinkun kuorrutus. Sinapin mausteisuus ja kinkun mehevyys luovat yhdessä herkullisen makuyhdistelmän, joka sopii täydellisesti joulupöytään.
Sinappisen kinkun kuorrutuksen valmistaminen on helppoa. Voit aloittaa sekoittamalla yhteen haluamasi määrän Dijon-sinappia, hunajaa ja ruskeaa sokeria. Tämä makean tulinen seos levitetään tasaisesti koko kinkun pintaan ennen paistamista. Kun kinkku saa uunissa kauniin kullanruskean värin, sinapin aromit sulautuvat täydellisesti lihan makuun. Toinen helppo vaihtoehto on käyttää valmiiksi maustettuja kuorrutuskastikkeita tai hyödyntää erilaisia mausteseoksia ja marinadeja. Näitä kastikkeita voi levittää suoraan kinkun pintaan ennen paistamista.
Nappaa rohkeasti reseptimme haltuun ja kokeile tänä jouluna jotakin uutta kinkun kuorrutetta!
HERKULLISET KASTIKKEET JOULUKINKULLE
Joulupöydän kruunu, mehevä joulukinkku, ansaitsee vierelleen täydellisen kastikkeen. Pohditko siis vielä, minkä kastikkeen valitsisti kinkun kaveriksi? Klassinen sinappikastike ja perinteinen ruskeakastike ovat tuttuja ja maukkaita valintoja joulukinkun seuraksi, mutta jos kaipaat vaihtelua, kokeile rohkeasti jotain uutta.
Alta löydät inspiroivia ideoita joulukinkun kastikkeisiin, jotka vievät kielesi mennessään.
MITÄ TEHDÄ YLIJÄÄMÄ KINKUSTA?
Löytyykö jääkaapista kinkkua vielä joulun pyhienkin jälkeen? Kinkusta voi valmistaa monipuolisia ja herkullisia ruokia myös joulun jälkeen. Jäljelle jääneestä kinkusta voi valmistaa vaikka mitä – esimerkiksi maukkaita kinkkupiiraita, täytettyjä leipiä tai vaikkapa kermaista kinkkupastaa. Joulukinkku voi tuoda herkullista makua myös erilaisiin salaatteihin. Voit lisätä kinkun paloja esimerkiksi lisätä raikkaaseen vihreään salaattiin tai hyödyntää joulukinkun tähteitä esimerkiksi caesar-salaatissa, Cobb-salaatissa tai Caprese-salaatissa. Joulukinkku voi olla herkullinen lisä myös pizzan päällä. Voit käyttää joulukinkun paloja täytteenä tai lisätä niitä muiden ainesten joukkoo. Mikäli kaipaat jotain muuta kuin tavallista kinkku-ananas-yhdistelmää, kokeile esimerkiksi vuohenjuustoa, punasipulia ja kinkkua. Näin saat helposti lisättyä pizzaan hieman perinteistä juhlavampaa tuntua. Joulukinkun paloja voi hyödyntää myös herkullisissa kastikkeissa, jotka tuovat lisämakua ja mehevyyttä erilaisiin ruokiin.