Naudanlihantuotantoa Amerikan malliin

03.5.2017
Alkutuotanto Eläinten hyvinvointi Kotimaisuus & alkuperä

Vietin maaliskuun viimeisen viikon Tokki Oy:n järjestämällä tutustumismatkalla Yhdysvaltain Keskilännessä Minnesotassa ja Etelä-Dakotassa. Matkan päätarkoituksena oli tutustua kumitettuihin rakolattiakasvattamoihin. Vierailimme kolmella 600-2000 härän lihanautatilalla, yhdessä 10 000 lehmän lypsykarjan poi’itus- ja tiineytysyksikössä sekä yhdellä luomuvihannesviljelmällä. Lisäksi kävimme maidontuotantomessuilla ja lihanautarakennusseminaarissa.

Pitkin matkaa katselimme auton ikkunasta valtavia maissi- ja soijapeltoja. Talvi oli lopuillaan ja kevät alkamassa. Ruoho alkoi paikoin juuri ja juuri vihertää.

Yhdysvalloissa nauta kasvaa maissilla ja kasvuhormonilla, ilman häntää ja kuohittuna

Yhdysvalloissa suurin osa sonneista kuohitaan. Härille annetaan kasvun parantamiseksi Euroopassa kiellettyä kasvuhormonia. Ruhot luokitellaan fileen marmoroitumisen ja agnukseen viittaavan mustan värin perusteella. Lantaisista ruhoista maksetaan selvästi vähemmän kuin puhtaista. Rehuntuotanto perustuu pitkälti maissiin.

Perinteisesti nautoja on kasvatettu etenkin eteläisissä osavaltioissa suurissa ulkotarhoissa (feed-lot), joissa voi olla kymmeniä tuhansia eläimiä. Niissä eläimet joutuvat sekä kylmien (-25 C) ja tuulisten talvien sekä ankarien kesähelteiden (+35 C) armoille. Tämä lisää sairastumista ja kuolleisuutta sekä heikentää kuiva-aineen syöntiä, rehuhyötysuhdetta ja päiväkasvua. 

Betoniritiläkasvattamoja rakennettiin jonkin verran 1970-luvulla, mutta niistä luovuttiin huonojen kokemusten takia. Tämän jälkeen nautoja on alettu kasvattaa enenemissä määrin kuivikepohjilla karjasuojissa sekä viime vuosina myös kumitetuissa rakolattiakasvattamoissa.

Kannattavuus on tärkein tavoite

Yhdysvalloissa panostetaan erityisesti tuotannon kannattavuuteen. Eläinten hyvinvoinnilla ei ole juuri itseisarvoa. Eläimiä pidetään tiheässä (rakolattialla n. 2,2 neliötä per sonni ja kuivikepohjalla n. 3,5 neliötä per sonni). Tästä syystä eläimet ovat perin likaisia ja niiden hännät on pitänyt katkaista. Myös erilaisia massalääkityksiä ja rokotusohjelmia käytetään säännönmukaisesti.

Rakolattioiden kumittamisesta paljon hyviä kokemuksia

Tutustumiskohteinamme olevat kumitetut rakolattiat olivat toimineet vajaan kymmenen vuoden kokemuksella hyvin myös näin karuissa oloissa. Tilat olivat tyytyväisiä kumiritilän kestävyyteen, vaikka pientä irtoilua olikin havaittavissa.

Rakolattioiden kumittamisesta on useita eri hyötyjä:

  • Betoni on kova, liukas ja kylmä makuupaikka.
  • Nauta on sopeutunut elämään pehmeällä maapohjalla.
  • Betonin päällystäminen kumilla pehmentää alustaa ja vähentää sen lämmönjohtavuutta vain kymmenysosaan verrattuna betoniin, jonka lämmönjohtavuus vain hitusen jäätä pienempi. Tämä parantaa jalkaterveyttä ja parantanee myös nautojen vastustuskykyä mm. hengitystietulehduksia vastaan.
  • Mukavampi makuualusta helpottaa ylösnousua ja makuulle menoa. Tämä lisää eläinten syöntiä ja parantaa rehuhyötysuhdetta sekä päiväkasvua yli kymmenen prosenttia.

Kumituksen takaisinmaksuajan arvioidaan olevan Yhdysvalloissa noin kolme vuotta. Investointi on kannattava, vaikka matot jouduttaisiin uusimaan 8 vuoden välein.

Kotiin tuomisia kertyi kosolti

Monista karuista toimintatavoista huolimatta kasvattamoissa oli myös useita hyviä käytäntöjä, joiden soisi yleistyvän myös Suomessa:

  • Rehunhinta ja kuiva-aineen syöntimäärä ovat jatkuvasti tiedossa, mikä mahdollistaa tuotantokustannuksen jatkuvan seurannan.
  • Yhteen karsinaan pyritään ottamaan eläimiä vain yhdeltä lähtötilalta.
  • Karjanhoitajat tarkastavat karsinat päivittäin ja erottelevat sairaat eläimet pois terveiden joukosta.
    • Erottelutilaa pitäisi olla kolme kertaa sairastuvuuden määrä, jotta sairastuvuus ja kuolleisuus saadaan pysymään kurissa.
    •  Toimivien erottelukäytäntöjen on todettu vähentävän muuttuvia kustannuksia muutamia prosentteja.

Kaikissa tutustumiskohteissamme oli hyvät eläinten käsittelytilat ja oheisessa kuvassa esitetyt pakkopilttuut.

Antibiootteja käytettiin yleisesti myös suun kautta annettavina teholtaan kyseenalaisina massalääkityksinä, mikä on Suomessa kiellettyä.

Suomalaisesta lihantuotannosta on syytäkin olla ylpeä

Matkan perusteella voimme olla ylpeitä omasta tuotantotavastamme. Tuotannon tehokkuudessa meidän on turha kilpailla suotuisempien viljelyalueiden suhteen, mutta vastuullisuuden osalta tuotantomme on hyvässä kunnossa:

  • Nurmiin perustuva tuotanto ei kilpaile ruokakasvien kanssa.
  • Kasvipeitteiset pellot hillitsevät maaperästä aiheutuvia päästöjä.
  • Eläimillä on runsaasti tilaa ja ne ovat puhtaita.
  • Kipua aiheuttavia rutiinitoimenpiteitä ei juuri käytetä ilman asianmukaista kivunlievitystä.

Kun näihin lisätään vielä pehmeä makuualue sekä sairaiden ja terveiden parempi erottelu, meillä on mitä parhaat mahdollisuudet saada lisäarvoa vastuulliselle tuotantotavallemme. Jopa Yhdysvalloissa ilman kasvuhormonia tuotetun maidon ja nurmiruokitun naudanlihan kysyntä on lisääntymässä.

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Tuomas Herva

Tuomas Herva on Atria Nauta -ketjun eläinlääkäri. Luonteeltaan pohdiskelevan Tuomaksen suupielet kääntyvät hymyyn elämästä itsessään. Hän rentoutuu missä tahansa muutaman syvän hengityksen tahtiin, mutta mieluiten tekee sen maastossa hiessä päin. Tuomaksen ruokabravuuri on "suomalaiskansainvälinen hyvinvointiateria", jonka alkupalana nautitaan ruisleipää avokadolla, raejuustolla ja mustikoilla, pääruokana oman puutarhan yrteillä maustettua paahtopaistia ja lisukkeena maustettuja mungopapuja sekä puikulaperunoita. Aterian jälkiruoaksi Tuomas tarjoaa survottuja oman puutarhan omenia raejuustolla ja paahdetuilla auringonkukan siemenillä, lorauksella tyrnimehua ja lusikallisella juoksevaa hunajaa.

Lue kirjoittajan muita blogeja