”Mennääs tuon (ruoka)suon yli että heilahtaa!”

06.4.2017

Toisinaan elämän täyttää epäusko käsillä olevaan asiaan, kuten mitä jonkun tietyn pääraaka-aineen kanssa tekisi lisäkkeeksi, tai ylipäätään mitä siitä tekisi. Keittokirjat (lue: nykypäivänä www.http//....) ovat täynnä jos jonkinlaisia reseptejä, mutta koska makuaisti on aina jokaisen henkilökohtainen, on hankala tietää – muuten kuin omien kokemusten pohjalta – mikä itselle toimii.

Toisaalta nykyään ovat muotia kaikenlaiset päiväkirjamuistiot sun muut härpäkkeet, joten miksi ei tekisi jotain, missä saa yhdistellä sisustusta, luovuutta, ruokaa ja CSI-meininkiä? Puhun nyt ruoka-mindmapista. Otetaan esimerkiksi raaka-aine, jota on nykyään saatavilla lähes jokaisen puotipuksun hyllyltä, mutta joka vähintään yhtä monelle vieras ja epäilyksen aihe: broilerin jauheliha.

Miksi ei tekisi jotain, missä saa yhdistellä sisustusta, luovuutta, ruokaa ja CSI-meininkiä?

Lähtökohtaisesti broilerin jauheliha on maustamatonta ja maultaan todella mietoa. Näin ollen sen kanssa sopiikin mitä moninaisimmat raaka-aineet. Ei tarvitse olla kummoinenkaan kotikokki, kun reseptipankissa on jo ainakin kymmen ns. hyväksi havaittua perusreseptiä joiden raaka-aineista saa varioitua vaikka mitä.

Kelpo tapa havainnollistaa tämä itselle on ns. ruokakartta, tai 2010 –luvun termein edellä mainittu mindmap. Pääraaka-aine (tässä tapauksessa broilerin jauheliha) kirjoitetaan suurehkon paperiarkin keskiöön. Sen ympärille kirjoitetaan väljästi muiden pääraaka-aineiden väliotsikoita, kuten maitotuotteet, viljat jne. Ihan mitä itse ikinä haluaakaan. Näiden väliotsikoiden alle on ensin hyvä heti kirjoittaa ne tuotteet, joita itse tykkää kokkaamisessaan käyttää. Tässä on jo kelpo alku.

Pääraaka-aine (tässä tapauksessa broilerin jauheliha) kirjoitetaan suurehkon paperiarkin keskiöön.

Näitä luetteloita hyödyntäen voikin sitten jo alkaa katselemaan suoraan jauhelihalle sopivia makuja, lisäkkeitä, kastikkeita jne. Ja jos oikein haluaa sitä CSI-meininkiä, niin kannattaa erivärisillä kynillä vedellä linjoja niiden raaka-aineiden välille, jotka sopivat mauiltaan keskenään.

Eipä aikaakaan – varsinkin jos kartan on vielä kirjoittanut englanniksi – teos muistuttaa Andy Warholin maalausta ja sen voi ripustaa seinälle. Voilà!

Tässä graafisesti hieman hiottu versio broilerin jauheliha -mindmapista:

Ja tässä makukartta PDF-versiona tulostettavaksi. Vapaaseen käyttöön, ole hyvä!

Maailma on nykyään pieni ja uusia makuja löytää kaiken aikaa, mutta jokaisella on omanlaisensa perustieto mauista ja raaka-aineista selkäytimessä.

Nyt ei muuta kuin hyödyntämään sitä ja piirtämään omia karttoja, se kannattaa.

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Tomi Nevala

Tomi Nevala on Atria Suomen Foodservice -organisaation kehityspäällikkö. Hänestä on hienoa olla mukana Suomen johtavan ruokatalon kehityksessä ja eteenpäin viemisessä. Monipuolinen työnkuva niin asiakkuuksissa, teollisuudessa kuin keittiössä pitää mielenkiinnon virkeänä ja uuden oppiminen viehättää aina. Tomi nauttii monipuolisesta lukemista, etenkin Don Rosan Aku Ankka -tarinat ovat tehneet häneen lähtemättömän vaikutuksen niin kieleltään kuin visuaalisuudeltaan. Ruoka-ala on avoin hiekkalaatikko, jonka joka kulmasta löytyy kaiken aikaa uutta opittavaa ja mielenkiintoisia haasteita. Tomi pyrkii hyödyntämään työssään ajattelua boksin ulkopuolelta, toki järjen rajoissa.

Lue kirjoittajan muita blogeja