Lihaton ja vihaton lokakuu
Lokakuun alku ja lihaton lokakuu -julkaisut ja ryhmät ovat aktivoituneet, ainakin sosiaalisessa mediassa. Vinkkejä siitä, miten voi olla koko kuukauden lihattomalla ruokavaliolla tai vähentää lihan kulutusta, jaellaan some-ystäville. Osa vinkeistä on jopa aika kiihkomielisiä ja ehdottomia, asiasta erimieliset ihmiset näkevät vain oman tapansa oikeana.
Twitterissä joku ehdotti, että lihaton lokakuu voisi olla myös vihaton lokakuu. Tämä on erinomainen ehdotus! Kannatan sitä, että jokainen kuukausi olisi vihaton, myös ruokakeskustelussa.
Kannatan sitä, että jokainen kuukausi olisi vihaton, myös ruokakeskustelussa.
Tosiasia ruokailussa on se, että suomalaisten tulisi lisätä kasvisten kulutusta, sillä moni on aika kaukana Terveyden ja hyvinvointilaitoksen 500 gramman päiväsuosituksesta. Kotimaisia kasviksia voi lisätä ruokavalioonsa esimerkiksi satokausiajattelun avulla tai vaikkapa hyödyntämällä valmiita kasvisaterioita. Erinomainen koko perheen kasvisruoka on pinaattiohukaiset, joko höystettynä puolukkahillolla, punajuuririsotolla tai jauhelihakastikkeella, kuten Pohjanmaalla tehdään.
Lokakuun ajan julkaisemme Atrian Facebook -sivuilla joka viikko helpon kasviskeskiviikko-vinkin, joka sopii kaikille, olitpa sitten lihattomalla lokakuulla tai haluat muuten vain syödä helposti valmistuvaa, hyvää kasvisruokaa.
Ruoka, ja erityisesti eläinperäinen ruoka, on ollut kuuma puheenaihe viime kuukausina. Erilaisia julkaisuja, kuinka paljon saisimme syödä eri ruoka-aineita, millainen ruoantuotanto on kestävää maapallon kannalta, mikä on terveellistä ja mikä ei, on tullut lähes viikoittain esiin mediassa. Isoissa valtakunnallisissa medioissa puhutaan edelleen aika vähän ravitsemuksellisesta kestävyydestä sekä siitä, että ruoantuotannon kestävyyteen vaikuttaa maantieteellinen sijainti ja alueelliset mahdollisuudet. Moni suomalainen on taatusti hämillään raflaavista uutisotsikoista, muun muassa ”salaatin syöminen tuhoaa ympäristöä kolme kertaa enemmän kuin pekoni”. Ja kyllä aika moni hieraisi silmiään erään kunnallispoliitikon esityksestä, että kaupungin järjestämissä julkisissa ruokailuissa korvataan maito vedellä. Pitäisikö nyt lopettaa salaatin syöminen, vaikka pitkin vuotta on uutisoitu, että lihantuotannon tieltä raivataan ihmisravintoon kelpaavat viljelymaat ja varmuuden vuoksi Suomessakin pitäisi lopettaa lihansyönti? Tai onko maito turhaa ravitsemuksellisesti?
Ei, ei pitäisi lopettaa. Ei suomalaisen salaatin eikä suomalaisen lihan syöntiä, eikä maidon tarjoamista kouluissa tai vanhainkodeissa. Kohtuus, kotimaisuus ja ravitseva ruoka voisi olla johtotähti kaikessa syömisessä ja ruokakeskusteluissa.
Kohtuus, kotimaisuus ja ravitseva ruoka voisi olla johtotähti kaikessa syömisessä ja ruokakeskusteluissa.
Kaikki ruoantuotanto rasittaa ympäristöä, ja kaikkien ruoantuottajien tulee kantaa vastuunsa ja kaikkien ruoantuottajien on haettava ratkaisuja omassa toiminnassaan kohti vastuullista ruoantuotantoa. Me emme ole tässä Suomessa huonoja. Meillä on osaamista, tahtoa ja mahdollisuuksia tuottaa ruokamme Suomessa siten, että luonto kestää myös tuleville sukupolville. Meillä voisi olla tässä annettavaa muullekin maailmalle.
Kaikki ruoantuotanto rasittaa ympäristöä, ja kaikkien ruoantuottajien tulee kantaa vastuunsa ja kaikkien ruoantuottajien on haettava ratkaisuja omassa toiminnassaan kohti vastuullista ruoantuotantoa.
Hyvää vihatonta lokakuuta, sallivaa sapuskaa ja kotimaista ruokaa koko kuukauden ajan kaikille meille, olitpa sitten lihansyöjä, kasvissyöjä tai jotakin siltä väliltä.