Lisää virtaa välipalasta

06.8.2019
Ravitsemus

Kesälomakausi on lähestymässä loppua. Lomalla useimmat ovat saaneet viettää yhteistä aikaa perheen kanssa ja nauttia yhteisistä ruokahetkistä. Omat tyttäreni ovat nauttineet lomalla siitä, että koko perhe syö yhdessä, kiireettömästi aamupalaa, lounasta, päivällistä ja iltapalaa. 

Kasvava lapsi tarvitsee ruokaa säännöllisesti ja kouluikäisen lapsen on hyvä syödä noin 3-4 tunnin välein. Koululaisen päivä lähtee liikkeelle parhaiten hyvällä aamupalalla, sillä elimistön energiavarastot kaipaavat yön jälkeen tankkausta. Pienelle koululaiselle voi tehdä aamupalan valmiiksi edellisenä iltana jääkaappiin, jos lapsi on yksin kotona ennen kouluun menoa. Koulussa keskittyminen sujuu paremmin, jos aamulla nautitaan aamupala. 

Koulussa keskittyminen sujuu paremmin, jos aamulla nautitaan aamupala.

Koulussa lounas ei aina maistu, tai sitä syödään kovin vähän ja useimmiten kaikkia koululounaan aterian osia ei valita tarjottimelle. Tällöin koululounas jää liian niukaksi ja lapsella voi olla kova nälkä heti koulun jälkeen. Silloin nälkä voi yllättää koulusta kotiin päästyä. Jääkaapissa olisi hyvä olla valmiina monipuolisen välipalan aineksia

Tiedätkö, kuinka hyvin lapsesi syö koulussa ja miten ruoka siellä maistuu? Yhteisellä päivällisellä tai iltapalalla kannattaa jutustella lapsen kanssa myös ruoasta.

Tiedätkö, kuinka hyvin lapsesi syö koulussa ja miten ruoka siellä maistuu?

Miksi välipala on tärkeä?

Säännöllinen ateriarytmi pitää mielen virkeänä ja lapsen energisenä koulussa ja harrastusten parissa. Harrastuksiin mennään usein koulun jälkeen ennen päivällistä ja silloin kotona on hyvä syödä kunnon välipala. Välipalalla ja sen laadulla on merkitystä esimerkiksi siihen, miten liikuntaharrastukset sujuvat. 

Pelkkä hedelmä voi olla riittävä välipala pieneen nälkään, mutta monipuolisempi välipala on tarpeen, jos suoraan koulun jälkeen mennään harrastamaan. Hyvä välipala sisältää runsaasti kasviksia ja kuitua, sopivasti energiaa ja pehmeitä rasvoja, mutta vain vähän suolaa, sokeria tai kovaa rasvaa. Hyvästä välipalasta vapautuu energiaa tasaisesti ja pidemmäksi aikaa. Monipuolisen välipalan voi koostaa esimerkiksi lautasmallin mukaisesti, niin että välipalasta löytyy kasviksia, hedelmiä tai marjoja, jonkun proteiinin lähteen sekä täysjyväviljavalmisteita. Katso esimerkkejä koululaisen monipuoliseksi välipalaksi täältä.

Arjen luksusta – yhteinen ilta-ateria

Lapsiperheissä arki-illat ovat usein kiireisiä. Ilta-aterioista ei kuitenkaan kannata luopua, sillä yhdessä syödyt ateriat ovat usein monipuolisempia kokonaisuuksia kuin lennossa haukatut välipalat. Yhdessä syömiselle kannattaa siis etsiä aikaa.

Jos koko perhe ei ole koossa päivällisen aikaan, niin onnistuisiko perheessänne yhteinen iltapala. Iltapala voi myös olla monipuolinen ateriakokonaisuus. Iltapalan yhteydessä voi mukavasti rupatella koko perheen päivän kuulumiset ja nauttia perheen yhteisestä ruokahetkestä.

Perheen kanssa yhdessä nautittu ateria on arjen luksusta! Hyvä ruoka, parempi mieli.

Välipalareseptejä löydät Atria Kokkaamosta.

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Sara Pohjavuori

Sara Pohjavuori työskentelee ravitsemusasiantuntijana. Hän on ylpeä Atriasta työnantajana – siellä tehdään töitä ammattitaidolla, laadukkaasti ja rakkaudesta ruokaan. Saran tavoitteena on kehittää itseään ammatillisesti ja liikunnallisesti. Vapaa-ajallaan hän käy mielellään juoksemassa, ryhmäliikuntatunneilla ja on aktiivisesti mukana lasten harrastuksissa. Perheen molemmat tytöt harrastavat kilpatasolla joukkuevoimistelua. Arkisin heillä kokataan/lämmitetään helppoa arkiruokaa, sillä ruoan pitää olla nopeasti valmista ennen treenejä tai heti treenien jälkeen. Perheessä syödään usein arkena pasta-, keitto- tai laatikkoruokia, arkiruoan pitää olla sellaista, jonka voi lämmittää, joko ennen treenejä tai treenien jälkeen. Pilkottuja kasviksia on aina tarjolla lämpimän ruoan lisukkeena. Tärkeässä roolissa ovat myös monipuoliset välipalat, joita syödään koulun jälkeen ennen treenejä. Tyttöjen mielestä äidin bravuuri on kasvissosekeitto reajuuston kanssa. Viikonloppuisin laitamme ruokaa yhdessä, se on perheen yhteistä aikaa ja siitä tulee hyvä mieli. Samalla käydään läpi viikon kohokohdat. Saran saa hymyilemään myös arkiset pienet asiat, kuten juoksulenkki, ystävien kohtaamiset jumpassa ja mukavat työkaverit sekä tehokkaat työpalaverit.

Lue kirjoittajan muita blogeja