Alan vastuullisimmat ruoan alkulähteillä

25.11.2019
Alkutuotanto Vastuullisuus Kotimaisuus & alkuperä

Junavaunullinen kaupan ammattilaisia otti viime viikolla suunnaksi lakeudet, päämääränään Atrian showroomit Honkalan possutilalla ja Ylisen kanatilalla. 

Retkikunnan osallistujat edustivat K-supermarket -ketjua, sen johtoa, kauppiaita, sekä Herkkutorivastaavia. Odotukset olivat korkealla, olihan tämä valtaosalle ensimmäinen kerta, kun pääsisivät näkemään raaka-aineiden alkulähteet. Raaka-aineiden, joiden kanssa ovat toimineet pisimmillään yli kolmekymmentä vuotta. Valtaosa ryhmästä tunnustautui lihamestareiksi, noiksi kuninkaallisiksi ammattilaisiksi, joiden työnkuva Väiskin ajoista onkin muuttunut aika tavalla.

Päivän kattoteemana on vastuullisuus, ja tärkeimpänä tavoitteena lisätä asiakasrajapinnassa päivittäistä työtään tekevien ammattilaisten ymmärrystä siitä, mikä erottaa suomalaisen lihatuotannon muun maailman tuotannosta, mitä toimenpiteitä vastuullisuuden eteen tiloilla on jo tehty ja mitä toimenpiteitä on käynnissä tai vielä suunnittelupöydällä.

Honkalan tilalla isäntä Pentti Honkala esitteli tilan historiaa, sekä nykyistä toimintaansa konkariluennoitsijan ottein. Huima on ollut muutos Honkalan tilallakin edellisen sukupolven ajoista, jolloin kuten Pentti kertoi, sikojen kasvattaminen riitti täyttämään päivän. Nykyään myynti, markkinointi ja muut asiat ovat tulleet värittämään isännän kalenteria.

Kehityspäällikkö Niina Immonen syväluotasi sikatuotannon nykytilaa maailmanlaajuisesti saaden tulitukea eläinlääkäri Taneli Tirkkoselta. Niinan puheenvuoro kirvoittikin kasan kysymyksiä ja keskustelua, joka jatkui paluumatkalle asti.

Honkalan tilalta siirryimme Ylisen kanatilalle, jossa nautittiin ensin Atria Mestari Jarmo Ritvasen loihtima kymmenen ruokalajin lounas, kruununaan Honkalan tilan possu. Tältä Mestarilta sitä on tottunut odottamaan vain parasta, ja pettymystä saa edelleen vain odotella. 

Ylisen tilan isäntä Aki Ylinen jatkoi siitä mihin Pentti jäi, ja kertoi seurueelle suomalaisen broilerin ylivertaisuudesta maailmanlaajuisesti, mitataan sitä millä puntarilla tahansa. Mielenkiintoisesti Aki kuvasi tuotantonsa seurantajärjestelmiä, jotka insinöörin tarkkuudella isäntä on vuosien varrella luonut. 49-vuotias tila on muuten yksi niistä kuudesta tilasta, jotka vuonna 1970 aloittivat nykyään Atriana tunnetun yrityksen siipikarjakasvatuksen.

Kehityspäällikkö Anne Rauhala täydensi päivän tietopaketin kattavalla presentaatiolla siipikarjatuotannon lainalaisuuksista korostaen seikkoja, jotka Suomessa ovat normaalia ja muualla (jopa Euroopassa) premiumia.

Suomessa on siis maailman vastuullisin ruokakauppa, maailman jäljitettävin lihatalo ja maailman puhtain liha. Mielestäni tässä on sellaiset ainekset, että voidaan hyvällä omalla tunnolla kertoa kuluttajille olevamme parhaita, ettei sitä ainakaan kenenkään maapallon toiselta puolelta tarvitse tulla meille kertomaan.

Mielestäni tässä on sellaiset ainekset, että voidaan hyvällä omalla tunnolla kertoa kuluttajille olevamme parhaita, ettei sitä ainakaan kenenkään maapallon toiselta puolelta tarvitse tulla meille kertomaan.

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Mika Vilenius

Mika Vilenius on Atrialla vähittäiskaupan myyntipäällikkö. Hän on ylpeä työpaikastaan Atrialla, sillä hänen mukaansa atrialaiset ovat kaikessa jästipäisyydessään joukko, johon kaikki alan ammattilaiset haluavat kuulua. Hyvä mieli Mikalle tulee Atrialla tyypillisistä reipashenkisistä ja positiivisviritteisistä sanailuista, joissa pitää olla koko ajan tarkkana, ettei jää jalkoihin. Hymy levenee myös luonnosta liikkumisesta, dekkarien lukemisesta, Pasta Carbonarasta ja Stiga-pöytäjääkiekosta – viimeiseksi mainitussa hän on myös erityisen hyvä.

Lue kirjoittajan muita blogeja