Kotieläintuottaja tikun nokassa

09.12.2019
Alkutuotanto Kotimaisuus & alkuperä Vastuullisuus

Vuosi 2019 jää mieleen monelle kotieläintuottajalle haastavana, vaikeana ja jopa ahdistavana. Haastavuus ja vaikeus ovat sinänsä tuttuja ja toisaalta ne tekevät monen kotieläintuottajan yrittämisestä kiehtovaa, mutta ahdistus on ollut laajempana ilmiönä poissaoleva käsite.

Ahdistuksen pääsyy löytyi voimakkaana velloneesta ilmastokeskustelusta, joka nosti kotieläintuottajan hyvinkin terävän tikun nokkaan, eikä todellakaan hyvässä mielessä. Maidon- tai lihantuottajaa pahempaa ilmaston pilaajaa oli välillä vaikea keskusteluista löytää, saati että ala metsätalous mukaan lukien olisi koettu osana ilmastonmuutoksen ratkaisua. 

Ilmastokeskustelu toisaalta myös yllätti meidät kaikki tällä alalla työtä tekevät. Keskusteluun mukaan lähteminen koki viiveitä, koska faktoja ja osaamista keskusteluun ryhtymiseen ei alkuun ollut riittävästi. Toisaalta kuumimpina hetkinä keskusteluun osallistuminen olisi johtanut lähes julkiseen teloitukseen, eikä minkään maailman faktoilla ”vastapuolen” tunnetiloja olisi käännetty toiseksi. Ala kuitenkin heräsi nopeasti ja lyhyessä ajassa monet eri toimijat julkaisivat tutkittua tietoa ja näistä johdettuja maalaisjärkisiä vertailuja. 

Myös me Atrialla teimme paljon. Isoimpana pitkään käynnissä olleena työnä meillä valmistui konsernin vastuullisuusohjelma, julkaisimme kaikista lihalajeista hiililaskennan tulokset, tuotimme vertailua hiilipäästöistä, julkaisimme soijan käytön vähentämiseen liittyviä uutisia ja ennen kaikkea toimme keskusteluun Atrian näköisesti vakaasti, varmasti ja huomaamatta paljon työkaluja meille kaikille keskustella ja jopa väitellä ilmastoon liittyvistä asioista. 

”Ilmastoahdistuksen vuosi” lähestyy loppuaan ja edessämme on yksi vuoden merkittävimmistä juhlista. Juhla, jossa kotimainen ruoka ja etenkin kotimainen porsaanliha kinkun muodossa on pääosassa. Tuottajamme ovat jälleen kerran tehneet pyyteetöntä työtä sen eteen, että kaikille halukkaille olisi tarjolla maukasta, vastuullisesti kasvatettua kotimaista porsaanlihaa, jonka hiilijalanjälki on kansainvälisesti verrattuna matala. Tarjolla on myös ensimmäistä kertaa pieni erä vapaan possun lihaa sekä tietenkin jo kolmatta joulua tilamerkittyä ja täysin antibioottivapaata joulukinkkua. Nämä ja monet, monet muut tuotteet ovat koko ketjun saumattoman yhteistyön tulos ja ne on tuotettu todellakin rakkaudesta lajiin teille kuluttajille. Atrian ja atrialaisten tuottajien puolesta voin vakuuttaa, että voitte todellakin nauttia hyvällä omatunnolla kaikesta hyvästä ja maukkaasta kotimaisesta ruoasta tänäkin jouluna. 

Atrian ja atrialaisten tuottajien puolesta voin vakuuttaa, että voitte todellakin nauttia hyvällä omatunnolla kaikesta hyvästä ja maukkaasta kotimaisesta ruoasta tänäkin jouluna. 

Atrian selkeänä tavoitteena on kehittää, pieni taikka iso askel kerrallaan koko toimintaketjua vastuullisempaan suuntaan. Sian kohdalla uskomme lähivuosina täysin soijattomaan sikaan. Jonkin ajan päästä meillä on myös tarjolla hiilineutraali possu, kokonaishyvinvointia kehittävät vapaaporsitusratkaisut ovat jo nyt arkea, mutta tulevaisuudessa se tullee nousemaan tuotannossa pääosiin. Haasteita totta kai riittää, mutta uskon, että ne ovat ratkaistavissa.

 

Hyvää joulun aikaa!

 

PS: Tuottajillemme haluan muistuttaa ilmastoahdistuskeskustelun tai minkä tahansa muun negatiivisen keskustelun lomaan sietokykyä ja kestävyyttä vanhan eteläpohjalaisen sananlaskun muodossa; ”kaikkeen tottuu paitsi puukkoon mahassa ja siihenkin tottuu, jos makaa selällään”. 

 

 

 

 

 

Jaa