Onni on mielekäs ammatti!
Sain kunnian osallistua viime viikolla Maistuva Ammatti –projektiin. Hankkeessa esitellään elintarvikealan erilaisia ammatteja monipuolisesti tekijöiden kautta. Tehtävänäni oli kertoa kameralle miten olen päätynyt nykyiseen työhöni, millaisen koulutuspolun olen kulkenut ja mitä työhöni itse asiassa edes kuuluu. Videot tullaan julkaisemaan loppukesästä www.maistuvaammatti.fi –sivuilla.
Puhun toki työstäni usein eri sidosryhmille ja viestin päivittäin vastuullisesta Atriasta, mutta tehtävään valmistautuminen aiheutti silti vähän päänvaivaa. Esimerkiksi kysymys siitä, minkälainen on tyypillinen vastuullisuuspäällikön työpäivä. Työ on toisinaan (päivittäin) sellaista sillisalaattia, että miten siitä voi poimia oleellisen ja pukea käytännön työtehtävien muotoon. Käytännössä työ on projektiluontoista ja sisältää tiedonhakua, ideointia, suunnittelua, ongelmien ratkaisua ja raportointia. Yhdessä ja itsekseen. Monipuolista asiantuntijatyötä.
Maistuva Ammatti –hankkeessa videoiden päätarkoituksena on siis rohkaista ihmisiä ruoka-alalle töihin. Tuon tehtävän täyttäminen olikin helpoimmasta päästä. Päivittäisen motivaation hakeminen omaan työhön ei ole vaikeaa. Oma työ on oikeasti ihan huippukivaa, siitä tekee parasta hyvät työkaverit ja se, että saa tehdä ihmisten kanssa töitä ja ala on mitä tärkein. Saan työskennellä elämän perusasioiden äärellä, ruoka on meille kaikille päivittäinen elinehto. Vastuullisuuden näkökulmasta siihen liittyvät myös suuret globaalit ruokahaasteet, missä ja miten tulevaisuudessa tuotetaan ruokaa riittävästi ja kestävästi ympäristön kantokyvystä huolehtien. Ei mitään helppoja ja yksinkertaisia asioita.
Osa vastuullisuuspäällikön työnkuvaa Atrialla on eri sidosryhmien vastuullisuuteen liittyvien odotusten ja vaatimusten selvittäminen ja niiden tuominen osaksi organisaation toiminnan suunnittelua ja päätöksentekoa. Tämän voisi suomentaa esimerkiksi niin, että työhöni kuuluu vastata kuluttajien toiveisiin ja tarpeisiin avoimuudesta ja ruokaketjun läpinäkyvyydestä.
Tätä tehdään kertomalla laajasti verkkosivuilla toiminnastamme, ruuan tiestä pellolta pöytään ja tekemisistämme tuon ketjun varrelta. Viestiä vahvistetaan kuluttajille tuomalla lihan alkuperätila nimellä esiin tuotepakkauksissa. Olemme myös somessa jatkuvasti kuluttajien ja muiden sidosryhmien tavoitettavissa.
Tämän vuoden yksi merkittävä ponnistus vastuullisuusrintamalla on Atrian suuren vastuullisuuskeskustelun avaaminen kesän ajaksi. Kuten edellä kerroin, vastuullisuuteen liittyvien odotusten ja vaatimusten selvittäminen on oleellinen osa vastuullisuuden kehittämistä. Miten voimme olla parempia, jos emme tiedä, mitä meidän odotetaan olevan? Osoitteessa www.parempimieli.fi haluamme kuulla kaikkien sidosryhmiemme näkemyksiä Atrian vastuullisuuden kehittämiseksi. Aivoriihin on auki elokuun loppuun asti, käy sinäkin osallistumassa!