Meillä on lupa menestyä työssämme

26.8.2015
Henkilöstö

Kesäkuun henkilöstölehdessä oli aukeaman juttu atrialaisen johtamistavan kirkastusprojektista. Tämän jutun innoittamana lainasin kirjastosta amerikkalaisten työelämätutkijoiden kirjoittaman kirjan ”Pienet suuret teot”. Sitä mainostettiin kirjana, joka kertoo mikä meitä työntekijöitä ihan oikeasti motivoi ja sitouttaa. Tietenkin siinä vähän ajattelin tarkistaa, että meneekö nämä Atrian suunnitelmat yksiin amerikkalaisten teorioiden kanssa. Onko edes mahdollista saavuttaa menestyvä bisness ja tyytyväiset työntekijät yhtä aikaa.

Tutkimuksen mukaan vastaus piilee siinä, kuinka yrityksen johto osaa luoda otollisen ympäristön työelämälle: positiivisia tunteita, vahvan sisäisen motivaation ja myönteisen kuvan työstä ja kollegoista. Ihmisille pitää antaa mahdollisuus muuttaa maailmaa ja menestyä merkityksellisessä työssä.

Edistyminen ja menestyminen motivoi

Ylivoimaisesti tärkein työelämän parantaja on työssä edistyminen ja menestyminen! Joten johtajan tärkein tehtävä on mahdollistaa tämä. Yhtiö menestyy vain jos sen työntekijät menestyvät. Tiimien pitää pyrkiä oppimaan virheistään ja aktiivisesti rakentaa positiivista ilmapiiriä. Virheiden tekemistä ei pidä pelätä, sillä niistä oppii parhaiten. Syyllisten etsiminen ei tärkeää, vaan mahdollisten solmujen ja pattitilanteiden ratkominen.

Johdon tärkein tehtävä on miettiä, miten organisaatioon saadaan vietyä sellaiset tavoitteet, jotka tukevat henkilökunnan työssä viihtymistä, kannustavaa, innostavaa, hyvää fiilistä. Vaikka nämä olisi kirjoitettu yhtiön arvoihin tai toimintatapoihin, ne harvoin toteutuvat. Ja jos toteutuvat, kyseessä on todella menestyvä yritys.

Päivittäiset teot ratkaisevat

Näin ne amerikkalaiset tutkijat olivat todenneet, kun olivat tutkineet yhteensä 7 yrityksen 238 työntekijän lähes 12 000 päiväkirjamerkintää. Tutkimuksen ehkä yllättävin havainto oli se, että työssä edistyminen ja motivointi, luovan ilmapiirin rakentaminen tapahtuu päivittäisten sanojen ja tekojen kautta. Kerran kuukaudessa julkaistut ”motivointivideot” eivät riitä. Tätä pitää tehdä päivittäin.

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Hanne Kortesoja

Hanne Kortesoja on Atrian viestintä- ja IR-johtaja. Hänestä on hienoa olla mukana Atrialaisten huippuammattilaisten joukossa. Hannea motivoi tunne siitä, että hän tekee tärkeää työtä ja voi omalla työpanoksellaan kehittää Atriaa paremmaksi. Erityisen hyvä Hanne on siinä, että hän osaa hakea tietoa ja malleja uuden oppimiseen. Mutta yhdestä asiasta hän ei ole kovin innostunut: ruoanlaitosta. Se nolottaa häntä hieman, koska Atria on ennen kaikkea ruokatalo. Ruoanlaiton sijaan Hanne rentoutuukin pyöräillen, juoksemalla tai hiihtämällä. Hänet löytää usein myös maatalonsa piha-askareista tai painikatsomosta omaa poikaa kannustamasta. Hannen elämän suola on onnelliset hetket arjen keskellä: perhe, ystävät ja yhdessä oleminen.

Lue kirjoittajan muita blogeja