Kansa grillaa

28.4.2015
Grillaus Kotimaisuus & alkuperä Laatu Liha Makkara

Suomalaiset ovat grillauskansaa: suurin osa suomalaisista grillaa ylipäätään ja 75 prosenttia grillaa säännöllisesti kesäkauden aikana. Grillauskansana olemme sosiaalisia, otamme rennosti ja arvostamme raaka-aineiden kotimaisuutta ja alkuperää.

Toteutimme maaliskuussa grillaustutkimuksen, johon vastasi 1000 suomalaista. Tutkimuksen perusteella suomalaiset voidaan jakaa viiteen grillaajatyyppiin. Kaikki grillaustyypit pitävät perhettä ja ystäviä parhaana grillausseurana, yleisin grillauspaikka on oma piha tai terassi ja yleisin grilli on kaasugrilli. Yleisin grillattava on makkara, jonka ohella maistuvat kasvikset ja erilaiset kokolihatuotteet. Iso joukko grillaajista ei pärjää grillatessa ilman talouspaperia, miehille tapahtumaan kuuluu olennaisesti kylmä juoma ja naisille hyvä seura. Suomen kansa taitaa olla sosiaalisimmillaan kesällä, ja grillaus kuuluu olennaisesti kesänviettoon ja lomailuun.

Aktiivisin grillaajaporukka on ”kokeneet”, jotka ovat osaavia ja kokeilunhaluisia. Kokeneiden ryhmä on pääosin miehiä. Kylän komeimmat kaasugrillit löytyvät tältä porukalta ja muutkin grillausvälineet ovat parasta A-luokkaa. ”Kokeneet” aloittavat grillauksen heti lumien sulaessa ja he grillaavat päivittäin tai useita kertoja viikossa. Ryhmä arvostaa laatua ja käyttää laajasti erilaisia raaka-aineita grillatessaan, mm. nautaa, broileria, possua, kalaa ja juustoja. Tämä porukka arvostaa grillatessaan myös kylmiä juomia.

Nautiskelevat herkkusuut on naispainotteinen ryhmä, joka kiinnittää grillaustuotteiden valinnassa laadun ja kotimaisuuden lisäksi huomiota tuotteiden terveellisyyteen. Herkkusuiden grilleissä tirisee usein nauta, kala ja kasvikset, useimmiten itse marinoituna tai maustettuna. Tämä joukko arvostaa grillauksessa erityisesti hyvää seuraa ja tunnelmaa. Herkkusuihin kuuluu neljännes suomalaisista grillaajista.

Isoin grillaajaryhmä, 31 prosenttia suomalaisista grillaajista, muodostuu tulosorientoituneista kausigrillaajista. Tälle porukalle grillaus kuuluu vahvasti kesään. Grillauksen onnistuminen jännittää tätä ryhmää ja ehkäpä siksi useat tähän ryhmään kuuluvista käyttää valmiiksi marinoituja ja maustettuja tuotteita. Moni kausigrillaaja antaa grillauksen mielellään kaverin hoidettavaksi, ja viihtyy itse terassituolissa. Grilliin valitaan usein nopeasti ja helposti valmistuvia tuotteita: possua, makkaraa ja valmiita jauhelihatuotteita.

Tarkan markan hiillostajat, 16 prosenttia grillaajista, on keski-iältään nuorin ryhmä. Heille grillaukseen kuuluu hyvän seuran lisäksi kylmä juoma ja musiikki. Tämä porukka kiinnittää tuotteita valitessaan huomiota hinnan lisäksi tuotteiden valmistamisen helppouteen. Makkara, kasvikset, broileri ja possu ovat tärkeimpiä grillattavia, mutta myös nakit ja pekoni tirisevät hintatietoisten grilleissä.

Pieni osa suomalaisista suhtautuu grillaamiseen välinpitämättömästi. Tälle ryhmälle grillaus ei ole intohimo, mutta mieliteon sattuessa grillissä on makkaraa tai possua. Kasvikset eivät kuulu tämän porukan suosikkigrillattavien listalle. Grillaus on suomalaisia yhdistävä ajanviettotapa. Grillaajat arvostavat suomalaista lihaa.Grillaus on suomalaisia yhdistävä ajanviettotapa. Grillaajat arvostavat suomalaista lihaa.

Grillaus on vahvasti meitä suomalaisia yhdistävä ajanviettotapa. Grillaus yhdistää suomalaisia. Suomalaiset voidaan jakaa viiteen grillaajatyyppiin.Mielestäni grillauksen hienous piilee siinä, että kaikenlaisille grillaajille löytyy vaihtoehtoja eikä grillaukseen kuulu kanssagrillaajien taitojen tai valintojen arvostelu. Siispä – Grillaus, lotto ja saunominen ovat suomalaisten kansallislajit.bongaa, grillaa ja nauti suomalaista lihaa alkaneella grillikaudella.

Mitä ja miten sinä grillaat mieluiten?

Tutustu Atrian grillauskauden uutuuksiin

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Sanna Päällysaho

Sanna Päällysaho on Atrian markkinoinnista vastaava johtaja. Hän on ylpeä siitä, että on töissä suomalaisessa yrityksessä, jossa koko ruokaketju on suomalaisten käsissä. Koska ruoka on myös terveyden ja hyvinvoinnin lähde, tehdyllä työllä on merkitystä kaikille suomalaisille. Sanna on intohimoinen käsitöiden harrastaja (kutominen, virkkaus, korujen tekeminen, tilkkutyöt) ja lukija, jolla on useampi kirja ja käsityö pöydällä samaan aikaan. Sanna nauttii hyvän ruoan ja seuran yhdistelmästä. Hänen oma ruokabravuurinsa on pitkään uunissa hautunut naudanliha sipulien ja kenties punaviinin kera.

Lue kirjoittajan muita blogeja