Soihdut sammuu, ruokaa tuli liikaa?

16.9.2015
Joulukinkku Ruoka & tuotteet Sesonki

Joulu: vuoden juhlista suurin ja viimeinen (lasketaanko uusivuosi tai hääpäivä juhlaksi, makuasia), notkuvat ruokapöydät ja runsauden punaamat posket. Mikä sen parempaa – kunnes käsiin jää kilokaupalla laatikoita, kinkkua ja rosollia?

Viime aikojen uutisissa on levinnyt tilastollisia tietoja ja kuvia läheltä ja kaukaa hävikkikaatopaikoista, joissa makaa tonnikaupalla käyttökelpoista – mielikuvituksettomien ihmisten hylkäämää – ruokaa. Jokainen tietää perusasian jo koulusta ja kotoa: ota vain mitä syöt.

Mutta entäpä sitten, kun täytyy valmistaa ateria sille puolelle sukua, joka tulee toimeen keskenään ja olla varma, jotta ruokaa riittää tarpeeksi ja vähän ylikin? Pahin skenaario joulupukin puuttumisen jälkeenhän on, että ruoka loppuu!

Ohessa salaisia (tässä poloniumkahvia odotellessa) malleja ravintolamaailmasta, joiden avulla lasketaan seisovan pöydän ruokamäärät edes noin suunnilleen/henkilö niin, että napa kuitenkin ruskaa:

Kylmä kala ja liha (graavilohi/paahtopaisti): 50-60g, paitsi nahallinen lämminsavulohi, jota uppoaa todennäköisesti se 100-150g/syöjä.
Salaatit (silli-, sieni- ja italiansalaatti, rosolli): 50g.
Keitetty peruna, lämmin kasvislisäke (esim. laatikot)/laatu: 100-150g.
Kinkku tai kalkkuna: raakapaino 200-250g – huomioi mahdollinen potkaluu.
Kastike: ½dl
Jälkiruoka ja kahvi: sankotolkulla, koska tälle osaa menua on myyttien mukaan aina olemassa oma vatsalaukku jossain pään ja varpaiden välillä.

Juhlien jälkeen koittaa arki – ja käsissä on ruokaa, jota ei enää sellaisenaan viitsisi syödä! Tässä vaiheessa jokaisen on hyvä kaivaa esiin sisällään asuva Picasso ja Dali, joka taikoo ylijäämäruoista kelpo evästä protestoivalle perheelle: porkkanalaatikkosämpylät, rosolliborsch tai kinkkupitsa sanan varsinaisessa merkityksessä?

Netti vilisee väärällään jos jonkin sorttisia left-over reseptejä, siitä vain valitsemaan! Ohessa kuitenkin suosikkini kinkkuborsch kaikessa karuudessaan:

Kinkkuborsch
4 ruokailijaa, valmistusaika ½h:

500 g rosollia
2 L kana-/lihalientä liemikuutiosta
400 g joulukinkkua kuutioina

Mätä kaikki ainekset kinkkua lukuun ottamatta kattilaan ja kiehauta, lisää kinkkukuutiot ja tarkista maku. Tarjoa smetanan kera.

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Tomi Nevala

Tomi Nevala on Atria Suomen Foodservice -organisaation kehityspäällikkö. Hänestä on hienoa olla mukana Suomen johtavan ruokatalon kehityksessä ja eteenpäin viemisessä. Monipuolinen työnkuva niin asiakkuuksissa, teollisuudessa kuin keittiössä pitää mielenkiinnon virkeänä ja uuden oppiminen viehättää aina. Tomi nauttii monipuolisesta lukemista, etenkin Don Rosan Aku Ankka -tarinat ovat tehneet häneen lähtemättömän vaikutuksen niin kieleltään kuin visuaalisuudeltaan. Ruoka-ala on avoin hiekkalaatikko, jonka joka kulmasta löytyy kaiken aikaa uutta opittavaa ja mielenkiintoisia haasteita. Tomi pyrkii hyödyntämään työssään ajattelua boksin ulkopuolelta, toki järjen rajoissa.

Lue kirjoittajan muita blogeja