Grillin kautta maailmalle

06.8.2015
Grillaus Ruoka & tuotteet

Kesällä meidänkin perheessä keittiö ulkoistetaan koti- tai mökkiterassille ja grillausreseptit kaivetaan esiin. Minulla on ollut jo useampana vuonna tapana laatia yksi kesämenu, josta jokin versio tarjoillaan kaikille kesän ruokavieraille.

Yleensä menun inspiraationa on ollut jokin maa. Kreikka-kesänä tehtiin erilaisia lihavartaita ja grillattiin halloumi-juustoa. Espanja-kesänä keiteltiin kanarialaisia ryppyperunoita mojo-kastikkeella ja paistettiin hyvät pihvit. Amerikan menussa oli pulled pork -burgereita ja coleslaw -salaattia.

Tänä vuonna teemana on ollut oma suosikkini venäläinen keittiö. Vienti- ja tuontikiellot eivät onneksi koske reseptejä. Kylmänpuoleiseen kesään tuhdit venäläiset herkut sopivat mainiosti, vaikka grillaaminen ei kuulu venäläiseen ruuanlaittoon. Ulkokeittiön ehdoilla sopivin valinta olivat blinit, joita oli mukava paistella grillin sivukeittimellä. Täytteeksi tietenkin smetanaa, punasipulia ja mätiä.

Atrian valikoimista pöydässä oli leikkeleitä, sienisalaattia ja Ridderheimsin valkosipulimarinoituja jokiravunpyrstöjä. Hyvältä ystävältäni sain muutaman mainion venäläisen salaattireseptin, kuten porkkanaraaste höystettynä valkosipulilla ja tillimajoneesilla. Jälkiruuaksi maisteltiin Romanovin mansikoita.

Blinien paistaminen ottaa aikansa ja onnistuu sujuvimmin ryhmätyönä sen sijaan, että emäntä yksin huhtoo ja muut odottavat (kokeile myös työelämässä!). Blinitaikinan valmistaminen on helppoa, mutta käyminen vaatii aikaa ja tein taikinan juuren jo edellisenä iltana jääkaappiin odottamaan.

Syksyn tullen aion ehdottomasti pistää blinitaikinan jääkaappiin pöhisemään jonakin iltana ja herkutella seuraavana päivänä vaikka työpäivän päälle. Sopivilla täytteillä se maistuu 3-vuotiaallekin siinä missä ikisuosikki pinaattilätyt. Romanovin mansikat pitää jättää viikonloppuun, sen verran promillemittari vingahti!

Välimerelle vai Aasiaan? Katso vinkit makumatkalle Atrian Kokkaamosta! Romanovin mansikoita sieltä ei tosin löydy…

Jaa