Apu aina lähellä

13.2.2015
Alkutuotanto Eläinten hyvinvointi Kotimaisuus & alkuperä

Joka aamu toivotan kaikille broilereilleni tasapuolisesti hyvät huomenet. Toiset jatkavat turpeessa kylpemistä, toiset taas nokkivat aamupalaa, joka koostuu omilla pelloilla kasvattamastani vehnästä ja oman rehutehtaan rehusta.

Kotieläintilallisena astun eläimieni eteen joka ikinen päivä sellaisena kuin satun olemaan, ja eläimet ottavat minut vastaan aina tyytyväisinä, sillä olenhan tullut sinne varmistamaan, että ne saavat parasta mahdollista huolenpitoa. Omat murheeni unohtuvat hetkeksi, kun saan tehdä tuttua työtä tutussa ympäristössä ja palkintona siitä ovat hyvinvoivat eläimet.

Tuotantotilojen ulkopuolella elämä voi koetella, mutta se ei saa näkyä eläinten laiminlyöntinä. Tilanteet omassa elämässä voivat muuttua nopeastikin: sairastuminen, avioero, kuolema. Näitä elämän suuria myllerryksiä vastaan on hyvä varautua parhaansa mukaan. Ainahan ne tulevat yllättäen ja pyytämättä, mutta varautumalla niihin niin juridisesti kuin myös luomalla ja pitämällä yllä turvaverkkoa – joka koostuu hyvistä ystävistä, perheestä ja tuottajakollegoista – ei koskaan putoa tyhjän päälle. Apu löytyy silloin tarvittaessa läheltä ja sitä on uskallettava pyytää.

Tilakokojen kasvaessa yhteistyön merkitys tilojen kesken nousee aivan omaan arvoonsa. Kaikkea ei tarvitse tehdä tai omistaa yksin.

Meillä Lapuan Raamatussa Rantalan tilalla eläinten hyvinvointi on pyhä asia, mutta niin on myös tuottajan jaksaminen. Yhdessä tekemällä autamme toinen toistamme jaksamaan, ja siitä olen kiitollinen. Ei jätetä ketään tuotantorakennuksensa ja huoliensa kanssa sadan metrin yksinäisyyteen. Hyvää ystävänpäivää!

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Suvi Rantala

Suvi Rantala on ammatiltaan broilerintuottaja ja maatalousyrittäjä. Hän on ylpeä pohjalaisuudestaan, ja kokee myös atrialaisuuden edustavan pohjimmiltaan juuri pohjalaisia arvoja: sitä että tehdään kaikki aidosti, sisulla ja täydestä sydämestä. Suvi selviää Suomen pitkistä, synkistä talvikuukausista ajattelemalla hetkiä omassa kesäkeittiössä, missä valmistuu niin aamiainen, lounas, illallinen kuin yöllinen huikopalakin. Tuottajien asiaa aktiivisesti ajavan naisen saavatkin iloiselle mielelle juuri kesä, ystävät, skumppa ja grilli. Vaikka broilerintuotannossa ei Suvin mukaan ole eroa arjella ja pyhällä, niin perheessä vuoden jokaista viikonloppua juhlistetaan kolmen ruokalajin illallisella. Ruoanlaittoa rakastavan Suvin ehdoton ruokabravuuri ovat grillatut, savuiset vaahterasiirappi-ribsit.

Lue kirjoittajan muita blogeja