Mikä ihmeen ravitsemussitoumus?
Ravitsemussitoumus on suomalainen toimintamalli. Se kannustaa ruoka-alan toimijoita parantamaan ravitsemuksen osalta elintarvikkeiden ja tarjotun ruoan laatua sekä edistämään vastuullisia toimintatapoja. Ravitsemussitoumus lanseerattiin vuonna 2017, koska huomattiin, että Suomi tarvitsee uuden toimintamallin, jonka avulla voidaan parantaa ruokavalion laatua.
Ravitsemusongelmat ovat Suomessa keskeisimpiä toimintakykyyn ja kuolleisuuteen vaikuttavia tekijöitä. Meillä syödään liian vähän kasviksia, hedelmiä ja marjoja, liikaa kovaa tyydyttynyttä rasvaa ja suolaa. Lisäksi energiansaantimme on liiallista suhteessa kulutukseen. Meillä on monia haasteita, eikä Suomi ei ole yksin näiden ongelmien kanssa, sillä epäterveellinen ruokavalio on globaali ongelma, joka liittyy myös kestävään kehitykseen.
Kaikkien olisi helppo nauttia suositusten mukaista ruokaa
Ravitsemussitoumusten tavoitteena ovat siis lähtötilanteeseen verrattuna paremmat tuotteet tai ravitsemusvastuulliset toimintatavat. Elintarviketeollisuutta ja muita ruoka-alan toimijoita haastetaan tekemään ravitsemussitoumuksia kahdeksalla sisältöalueella, joihin kohdistuu juuri Suomessa erityisiä muutostarpeita. Näitä ovat suolan määrä, sokerin määrä, rasvan laatu, kasvisten vähäinen saanti, lapsille suunnatut tuotteet, annos- ja pakkauskoot, lounaat sekä ruokaohjeet.
Ravitsemussitoumusten tavoitteena ovat lähtötilanteeseen verrattuna paremmat tuotteet tai ravitsemusvastuulliset toimintatavat.
Tähän mennessä 20 ruoka-alan toimijaa (elintarviketeollisuus, kauppa ja ruokapalvelut) on solminut yhteensä 76 ravitsemussitoumusta. Yli kolmannes kaikista sitoumuksista liittyy kasvisten käytön lisäämiseen, mikä kertoo viimevuosien valtavasta kasvisruokatrendistä. Kasviksien käyttöön liittyvien ravitsemussitoumusten lisäksi on tehty ravitsemussitoumuksia, jotka koskevat uusien tuotteiden kehittämistä tai olemassa olevien tuotteiden ravitsemuslaadun parantamista, lounaiden ja välipalojen tarjonnan kehittämistä sekä ruokaohjeiden ja niiden hakutoimintojen kehittämistä verkkopalveluissa.
Maistuvaa ja terveellistä ruokaa kaikkiin ruokahetkiin
Atria ymmärtää vastuunsa kuluttajista ja kansanterveydestä ja se huomioidaan tuotekehitystyössä. Meidän hyvinvoinnistamme pidetään huolta tarjoamalla maistuvaa ja terveellistä ruokaa kaikkiin ruokahetkiin. Atria on solminut neljä ravitsemussitoumusta, joilla tuetaan kestävää kehitystä ja Agenda2030-yhteiskuntasitoumusten tavoitteiden toteutumista.
Huhtikuussa 2022 julkaistiin uusin kalatuotevalikoimaan liittyvä ravitsemussitoumus. Atrialla sitoudutaan kehittämään kalatuotevalikoimaa ja lanseeraamaan uusia kalatuotteita. Kalaa ei ole suomalaisten lautasella riittävän usein, ja kuluttajat toivovat entistä helpompia ratkaisuja lisätäkseen kalaa aterioille. Atria vastaa kuluttajien toiveisiin tarjoamalla paremmat mahdollisuudet lisätä kalaa ruokavalioon helposti. Ruokatalona Atria on tehnyt jo aiemmin kasvistuotevalikoiman kehittämisestä ravitsemussitoumuksen ylläpitää, uudistaa ja lanseerata vuosittain uusia kasvistuotteita aterioissa, välipala- ja napostelusegmenteissä.
Kalaa ei ole suomalaisten lautasella riittävän usein, ja kuluttajat toivovat entistä helpompia ratkaisuja lisätäkseen kalaa aterioille.
Yksi ravitsemusvastuullinen teko on auttaa kuluttajia syömään ravitsemussuositusten mukaisesti. Atria tarjoaa kuluttajille ja asiakkaille ravitsemussuositusten mukaisia ruoanlaitto-ohjeita. Ruokatalona olemme sitoutuneet lisäämään sydänmerkkikriteerien mukaisia ruokaohjeita niin ammattilaisille kuin kuluttajillekin. Kansanterveydellisistä syistä suomalaisten pitäisi käyttää jodioitua suolaa. Atria on ollut mukana suolatalkoissa jo vuodesta 2015 ja vaihtanut tuotteissaan käytettyä suolaa jodioituun suolaan.
Ravitsemussitoumusten tunnettuutta on lisättävä
Ravitsemussitoumus-toimintamallin toimijoille tehdystä kyselystä selviää, että ravitsemusvastuullisuuden tai terveellisten ruokavalintojen edistäminen vaikuttavat elintarvikeyritysten halukkuuteen tehdä ravitsemussitoumuksia. Toimintamallin tunnettuutta pitää vielä edistää, jotta tehdyt ravitsemussitoumukset auttavat meitä tekemään terveellisempiä valintoja. Sisältöalueisiin kaivataan myös enemmän monipuolisuutta, jotta kaikkien olisi helppo nauttia ravitsemussuositusten mukaista ruokaa.