Ravitseva, maistuva ja kestävä – hyvän ruokavalion osatekijöinä

21.2.2022
Ruoka & tuotteet Vastuullisuus

Kestävä ruokavalio puhuttaa tänä aikana meitä alan toimijoita ja kuluttajia. Vastuullisessa ruokavaliossa yhdistyvät niin terveellisyys, hyvä maku, kohtuullinen syöminen kuin kestävä kehitys. Kestävää ruokavaliota ei voi olla ilman kestävää tuotantoa, Luken johtava tutkija Merja Saarinen on sanonut. Tämä toteamus tuo meille ruoka-alan toimijoille paineita kehittää omaa toimintaa jatkuvasti tavoitteena täyttää kestävän tuotannon vaateet.

Me Atrialle olemme rakentaneet omaa toimintaamme vuosikymmeniä tavoitteena turvata ihmisten hyvinvointi ja puhdas ruoantuotanto. Ilmastonmuutos on tuonut meille puhtaan ruuantuotannon turvaamisen lisänäkökulman; haluamme tuottaa suomalaisille kuluttajille ja asiakkaille puhdasta, turvallista ja ravitsevaa ruokaa hiilineutraalisti.

Ilmastonmuutos on tuonut meille puhtaan ruuantuotannon turvaamisen lisänäkökulman; haluamme tuottaa suomalaisille kuluttajille ja asiakkaille puhdasta, turvallista ja ravitsevaa ruokaa hiilineutraalisti.

Kestäviä ruokavalintoja tukemaan ja ohjaamaan laaditaan myös ravitsemussuosituksia; uudet Pohjoismaiset ravitsemussuositukset julkaistaan tämän vuoden lopulla. Me ja muut alan toimijat odotamme näitä uusia suosituksia, koska niiden pohjalta uudistetaan myös Suomessa voimassa olevat ravitsemussuositukset.

Ravitsemussuositusten avulla halutaan vaikuttaa meidän kaikkien tekemiin ruokavalintoihin opettamalla ja ohjaamalla ravitsemuksellisesti riittävää syömistä kouluissa, oppilaitoksissa ja myös muissa julkisen sektorin ravintoissa sekä vaikuttaa myös siihen mitä me kotona ruuaksi laitamme. Suositusten keskeisenä tavoitteena on ollut parantaa terveyttämme ravitsemuksen avulla ja tulevaisuudessa ohjata meitä tekemään ympäristökestäviä valintoja.

Me Atrialla teemme maistuvaa ja terveellistä ruokaa kaikkiin ruokahetkiin. Tämä tarkoittaa meille jatkuvaa työtä tutkimuksen ja tuotekehityksen parissa, jotta tuo lupaus täytetään. Seuraamme suomalaisten ruokailua, ruokavalintoja ja niihin vaikuttavia tekijöitä, tutkimme raportteja suomalaisten ravitsemuksesta ja terveydentilasta sekä julkista ruokailua ohjaavista ravitsemus ym. suosituksista ja kehitämme tuotteitamme vastaamaan kuluttajien ja asiakkaiden muuttuvia tarpeita.

Omassa tuotekategoriassaan ravitsemuksellisesti paremmat vaihtoehdot on merkitty Sydänmerkillä helpottamaan niin ammattikeittiöiden kuin kuluttajien valintaa. Olemme tekemässämme ravitsemussitoumuksessa asettaneet tavoitteeksemme lisätä niin Foodservice kuin vähittäiskaupan valikoimassamme sydänmerkkituotteita ja myös ruuanvalmistusohjeita niin ammattikeittiöille kuin kuluttajille.

Tällä hetkellä valikoimastamme löytyy 110 kpl Sydänmerkkituotteita (Foodservice: 57 kpl ja vähittäiskauppa: 53 kpl) ja Sydänmerkkikriteerit täyttäviä ruuanvalmistusohjeita 26 kpl (Foodservice: 15 kpl ja vähittäiskauppa: 11 kpl). Näitä tuotteita ja valmistusohjeita työstettäessä tärkeää on ollut maku ja ravitsemuksellisten kriteerien täyttäminen. Olemme vastanneet tekemäämme lupaukseen tavoitteet täyttäen. Meidän työmme maistuvan ja ravitsevan ruuan ympärillä jatkuu. Kestävää ruokavaliota, ei ole ilman kestävää tuotantoa ja mikä tärkeintä ruokavalio ei voi olla kestävä, ellei sitä ole syöty. Näin ollen kestävää ruokavaliota ei ole, ellei se täytä ammattikeittiöiden tarpeita ja kuluttajien makumieltymyksiä.

Maistuva ja vastuullinen ruoka, parempi mieli.

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Anu Saranpää

Anu Saranpää työskentelee tutkimus- ja tuotekehitysjohtajana. Hän on ylpeä atrialainen siksi, että Atria on suomalainen, perinteikäs elintarvikeyritys, joka haluaa kehittää suomalaista pellolta pöytään ketjua ja toimia siinä vastuullisesti. Itsessään Anu haluaisi kehittää kärsivällisyyttään. Mokkapalojen leivonnassa hän on jo varsin hyvä, kiitos pojan jalkapalloharrastuksen. Perheen kanssa vietetty aika ja lasten onnellisuus saa hymyn huulille. Myös yhteinen ateriahetki hyvän ruoan ja juoman äärellä saa hyvälle mielelle.

Lue kirjoittajan muita blogeja