Onnistuneen painonhallinnan polku on elämän mittainen

27.6.2022
Ravitsemus

Elinympäristömme on muuttunut radikaalisti ja sen myötä myös elintapamme. Lihavuus ja ylipaino lisääntyvät maailmanlaajuisesti, mutta miksi. Siihen on monta syytä: arkiliikunta on vähentynyt, kauppojen tuotevalikoimat ovat laajentuneet, aterioiden annoskoot suurentuneet ja napostelukulttuuri ja välipalaistuminen yleistyvät hurjaa vauhtia. Autolla voi ajaa suoraan kaupan eteen ja ruokaa voi ostaa 24/7. 

Tiedostamme hyvin ylipainoon liittyvät terveysriskit, kuten tyypin 2 diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien ja syövän lisääntyneet riskit. Kulttuurissamme ihannoidaan hoikkuutta ja monet pyrkivät myös pudottamaan painoa. Faranak Halali totesi väitöskirjassaan, että toistuvat painonpudotusyritykset eivät takaa parasta lopputulosta, sillä pudotetut kilot pysyvät useimmiten poissa vain lyhyen aikaa. 

Elinikäinen painonhallinta

Anu Joen väitöstutkimus tarjoaa uudenlaisen tavan ymmärtää painonhallintaa. Se näyttäytyy elämäntyylinä, joka on kehittynyt läpi elämänkulun ja joka ei vaadi äärimmäisiä kuntokuureja. Elinikäisellä painonhallinnalla tarkoitetaan säännöllisiä, joustavia ja sallivia elämäntapoja. Mutkaton ruokasuhde ja aktiivinen elämäntapa opitaan jo lapsuudessa, mutta ne voi oppia vielä aikuisiälläkin. 

Elinikäisellä painonhallinnalla tarkoitetaan säännöllisiä, joustavia ja sallivia elämäntapoja.

Anu Joen tutkimuksissa havaittiin, että elinikäiset painonhallitsijat suhtautuvat painonhallintaan joustavasti ja sallivasti, mutta ovat tietoisia syömiseen ja liikuntaan liittyvästä käyttäytymisestään. Heidän elämäntyyliinsä kuuluu mm. säännöllinen ateriarytmi ja liikunta, terveellinen ja kasvisvoittoinen ruokavalio sekä sopivan kokoiset annokset, jotka edistävät painonhallintaa. Painonhallinnan polulla voi oppia ja omaksua uusia käytäntöjä, jotka auttavat painonhallinnassa ja toistojen kautta nämä käytännöt muuttuvat rutiineiksi. 

Painonhallinnan polulla voi oppia ja omaksua uusia käytäntöjä, jotka auttavat painonhallinnassa ja toistojen kautta nämä käytännöt muuttuvat rutiineiksi.  

Painosta puhumisen sijaan meidän pitäisi kiinnittää huomiota hyvinvointiin ja unohtaa paino kokonaan. Anu Joen väitöskirjatutkimuksessa elinikäisessä painonhallinnassa onnistuneille ominaista oli, ettei kyseessä ollut projekti vaan elämäntapa. 
Vanhemmat ja perhe, lapsuuden ruokakasvatus ja aktiivinen elämäntyyli luovat pohjan onnistuneelle painonhallinnalle.

Toistuvia painonpudotusyrityksiä tulisi välttää

Faranak Halalin väitteli kesäkuussa ja hänen tutkimuksissaan havaittiin, että toistuvat painonpudotusyritykset eivät takaa parasta lopputulosta. Hän tutki painonpudotushistorian yhteyttä syömisen tietoiseen rajoittamiseen, syömisen hallitsemattomuuteen ja tunnesyömiseen sekä lihavuuteen liittyviin terveyden riskitekijöihin. Näissä tutkimuksissa havaittiin, että mitä useammin painoa on yrittänyt pudottaa, sitä suurempi on painoindeksi. Painoaan useamman kerran pudottaneet pyrkivät myös enemmän rajoittamaan syömistään kontrolloidakseen painoaan. Heillä oli enemmän taipumusta hallitsemattomaan syömiseen kuin heillä, joilla ei ollut aiempia painonpudotusyrityksiä. Johtopäätöksenä oli, että toistuvia painonpudotusyrityksiä tulisi välttää, koska ne voivat vaikuttaa epäudullisesti syömiskäyttäytymiseen. 

Nautitaan suomen kesästä ja kesäherkuista

Kesällä vietetään paljon aikaa ulkona ja arkiliikuntaa tulee huomaamatta kesäaskareiden parissa. Ruohonleikkaus, puutarhan hoito, kukkien kastelu, halkojen hakkaaminen, sienestäminen – mitä kukakin tykkää kesällä puuhastella. Nautitaan suomen kesästä ja luonnosta, hyvästä suomalaisesta ruoasta ja kesäherkuista, tuoreista kasviksista, herneistä, marjoista, jäätelöstä, kotimaista lihaa unohtamatta. Kesällä ei kannata stressata painosta eikä työhuolista – kesä on rentoutumisen aikaa.

Ihanaa ja rentouttavaa kesää kaikille! 

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Sara Pohjavuori

Sara työskentelee ravitsemusasiantuntijana. Hän on ylpeä Atriasta työnantajana – siellä tehdään töitä ammattitaidolla, laadukkaasti ja rakkaudesta ruokaan. Saran tavoitteena on kehittää itseään ammatillisesti ja liikunnallisesti. Vapaa-ajallaan hän käy mielellään juoksemassa, haastavilla jumppatunneilla ja on mukana lasten harrastuksissa. Perheen molemmat tytöt harrastavat aktiivisesti rytmistä voimistelua ja joukkuevoimistelua. Arkisin heillä kokataan helppoa arkiruokaa, sillä ruoan pitää olla nopeasti valmista heti harrastusten jälkeen. Perheessä syödään usein arkena kana-, kala-, jauheliha- tai kasvispastaa. Pilkottuja kasviksia tarjoillaan alkupaloiksi sillä aikaa, kun pasta valmistuu. Lasten mielestä äidin bravuuri on itse tehdyt pinaattiletut. Viikonloppuisin perheessä tykätään kokata yhdessä. Siitä tulee hyvä mieli ja se saa hymyilemään. Saran saa hymyilemään myös arkiset pienet asiat, kuten lasten hauskat jutut, juoksulenkki mahtavissa maisemissa ja mukavat työkaverit sekä tehokkaat työpalaverit.

Lue kirjoittajan muita blogeja