Perinteinen joulukinkku sinappihunnulla

Työaika 20 min Kokonaisaika 9 t
30 annosta

Yksi mielenkiintoinen vaihtoehto perinteiselle kinkun kuorrutukselle on sinappinen kinkun kuorrutus. Sinapin mausteisuus ja kinkun mehevyys luovat yhdessä herkullisen makuyhdistelmän, joka sopii täydellisesti joulupöytään. Sinappinen kuorrutus tuo mukavaa potkua ja raikkautta muuten perinteiseen kinkkuun.

 

Raaka-aineet

1 kpl Atria Viljaporsaan Juhlakinkku n. 7 kg pakaste

Kuorrutus

1 kpl kananmunan keltuainen

3 rkl hunajasinappia

1 dl ruiskorppujauhoja

kokonaisia neilikoita

Valmistusohje

 1. Sulata kinkku hiljalleen jääkaapissa. Isojen kinkkujen kohdalla se kestää viitisen vuorokautta, pienet sulavat kolmessa päivässä.
 2. Ota kinkku jääkaapista huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista ja työnnä mittari kinkun paksuimpaan kohtaan. Varmista, ettei mittari osu luuhun. Anna kinkun lämmetä 10–15-asteiseksi huoneenlämmössä. Aikaa tähän kuluu noin tunti per kilo.
 3. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
 4. Jos paistat kinkun paistopussissa, toimi näin: Irrota mittari kinkusta. Vuoraa uunipelti foliolla ja aseta kinkku paistopussissa pellille. Sulje pussi ja leikkaa pussin yläosaan reikä, jotta höyry pääsee ulos eikä pussiin muodostu painetta. Työnnä mittari pussin läpi takaisin kinkun paksuimpaan kohtaan.
 5. Jos paistat kinkun ilman pussia, toimi näin: Aseta kinkku ritilälle ja laita ritilän alle uunipelti.
 6. Kaada pellille vettä. Vesi pitää uunin kosteana ja pelti kerää kinkusta valuvat nesteet ja rasvan. Tarkkaile peltiä paiston aikana ja lisää vettä tarvittaessa.
 7. Laita kinkku uuniin niin, että kinkun paksumpi puoli osoittaa uunin takaseinään päin ja ohuempi pää ja mahdollinen potka kohti uuninluukkua. Mikäli käytössäsi oleva paistomittari on perinteistä viisarimallia, varmista, että se näkyy uunin ikkunasta.
 8. Aloita kinkun paistaminen 200 asteessa, jotta kypsyminen lähtee reippaasti käyntiin. Laske lämpötila puolen tunnin kuluttua 100–120 asteeseen.
 9. Paista kinkkua, kunnes se saavuttaa haluamasi lämpötilan. Aikaa kinkun paistamiseen kannattaa varata 60–80 minuuttia per kilo. Aika vaihtelee kinkun koon, muodon ja alkulämpötilan mukaan.
 10. 73-asteisena kinkku on mehukas ja vaaleanpunainen, hieman palvatun oloinen. 80-asteisena kypsä ja murea, 85-asteisena murean ylikypsä. Muista, että kinkun sisälämpötila nousee vielä pari astetta uunista pois ottamisen jälkeen.
 11. Ota kinkku uunista ja anna sen levätä vähintään tunnin ajan folioon käärittynä. Poista vasta sitten mahdollinen verkko ja nahka.
 12. Kuorruta kinkku. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Sekoita keltuainen ja hunajasinappi keskenään. Sivele kinkun pinta sinappiseoksella ja ripottele päälle ruiskorppujauhoja. Painele pinnalle vielä kokonaisia neilikoita.
 13. Laita kinkku uunipellille ja paahda uunissa noin 10 minuuttia. Siirrä kinkku tarjoiluvadille ja jäähdytä se mahdollisimman nopeasti ennen jääkaappiin siirtämistä esimerkiksi ulkona huolellisesti suojattuna.

Vinkki! Kinkun voi myös kuorruttaa vasta juuri ennen tarjoamista.