Joulukinkun paistaminen

Työaika Kokonaisaika
4-6 annosta

Joulukinkun paistamiseen on useita eri tapoja. Valittu tapa riippuu usein siitä, miten rapeaksi ja kypsäksi kinkku halutaan paistaa. Kinkun voi paistaa sekä pussissa, että ilman. Alla vinkkejä, miten onnistut molemmilla tavoilla, oman makusi mukaan.

Raaka-aineet

10,5 kg Atria Viljaporsaan Joulukinkku

Valmistusohje

Ota kinkku huoneenlämpöön ja työnnä paistomittari sen paksuimpaan kohtaan. Varmista ettei mittari osu mahdolliseen luuhun.

 

Anna kinkun lämmetä 10-15-asteiseksi huoneenlämmössä. Aikaa tähän kuluu noin tunti per kilo. Reilun kymmenen kilon kinkun voi siis ottaa huoneenlämpöön jo aamupäivällä, mikäli sen aikoo laittaa yöksi paistumaan. 

 

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Seuraava vaihe riippuu siitä paistatko kinkun pussissa vai ilman pussia. 

 

Mikäli paistat kinkun pussissa, toimi näin: 


Irrota mittari kinkusta. Vuoraa uunipelti foliolla ja aseta kinkku paistopussissa pellille. Sulje pussi  ja leikkaa pussin yläosaan reikä jotta höyry pääsee ulos eikä pussiin muodostu painetta joka voisi räjäyttää pussin. Työnnä mittari pussin läpi takaisin kinkun paksuimpaan kohtaan, luuta vältellen. 

 

Mikäli paistat kinkun ilman pussia, toimi näin: 


Aseta kinkku ritilälle ja varaa ritilän alle korkealaitainen uunipelti. Kaada pellille vettä. Vesi pitää uunin kosteana ja pelti kerää kinkusta valuvat nesteet ja rasvan. Tarkkaile peltiä paiston aikana ja lisää vettä tarvittaessa. 

 

Aseta kinkku uuniin niin että kinkun paksumpi puoli osoittaa uunin takaseinään päin ja ohuempi pää ja mahdollinen potka osoittaa kohti uuninluukkua. Mikäli käytössäsi oleva paistomittari on perinteistä viisarimallia, varmista että se näkyy uunin ikkunasta, jotta uunin luukkua ei tarvitse availla turhaan kesken paistamisen. 

 

Aloita kinkun paistaminen 200 asteessa, jotta kypsyminen lähtee reippaasti käyntiin. Laske puolen tunnin kuluttua lämpötila 100-120 asteeseen. Matala lämpötila takaa mehevän lopputuloksen. 

 

Paista kinkkua kunnes se saavuttaa haluamasi lämpötilan. Kypsennä kinkku vähintään 73-asteiseksi. 73-asteisena kinkku on perinteinen, mehukas ja vaaleanpunainen, hieman palvatun oloinen. Mikäli pidät kypsemmästä ja mureammasta kinkusta, paista kinkkua kauemmin, jopa 80 asteeseen saakka. 

 

Viime vuosina suosiotaan kasvattaneen murean ylikypsän kinkun saat paistamalla kinkun aina 85-asteiseksi. 

 

Aikaa kinkun paistamiseen kannattaa varata 60-80 minuuttia per kilo. Aika vaihtelee kinkun koon, muodon ja alkulämpötilan mukaan. Muista, että kinkun sisälämpötila nousee  pari astetta vielä uunista pois ottamisen jälkeenkin. 
 
Anna paistetun kinkun levätä vähintään tunnin ajan folioon käärittynä ja poista vasta sitten mahdollinen verkko. 

 
Paistopussissa vai ilman? 

 

Molemmilla tekniikoilla on etunsa ja kyse on oikeastaan makuasioista. Pussissa paistettaessa kinkun pinnasta tulee pehmeä ja mehukas, ilman pussia paistettaessa taas mukavan rapsakka. 

 

Pussin etuja on se että nesteet säilyvät pussissa, kinkku ei pääse kuivumaan oikeastaan mitenkään, vaan säilyy mehukkaana niin pinnalta kuin sisältäänkin. Pussi auttaa pitämään myös uunin puhtaana kun kinkun nesteet eivät pääse höyrystymään pitkin uunia. Pussista kinkun neste on myös helppo ottaa talteen mahdollisen kastikkeen tekoa varten. 

 

Mikäli pussia päätyy käyttämään, tulee siihen tehdä yläosaan reikä. Kinkun nesteet nimittäin höyrystyvät ja aiheuttavat painetta pussiin. Jos paine ei pääse purkautumaan, voi pussi pahimmillaan räjähtää rikki. Pussin yläosaan tehdystä reiästä höyry pääseen ulos, mutta nesteet pysyvät kuitenkin pussin sisällä.