Routapaisti naudan paahto- tai sisäpaistista
Tarinan mukaan routapaistin keksiminen on ollut aikoinaan puhdas vahinko. Ehkäpä juuri siksi sen valmistus onkin niin yksinkertaista. Umpijäässä oleva paisti laitetaan kypsymään matalaan lämpöön useaksi tunniksi, kunnes toivottu kypsyys on saavutettu. Kuuma paisti nostetaan mausteliemeen, jossa se saa rauhassa jäähtyä ja maustua seuraavaan päivään saakka. Reseptin lopputuloksena on uskomattoman mehevä ja maukas routapaisti.
Raaka-aineet
1 pkt
tai
1 pktAtria Takuumurea Naudan Paahtopaisti n1,0kg
Mausteliemi:
2 ltr vettä
2 rkl vasikkafondia
1 rkl balsamicoa
1/2 rkl karkeaa suolaa
1 rkl fariinisokeria
1 rkl kokonaisia mustapippureita
1 tl rouhittuja katajanmarjoja
1 tähtianis
2 kpl appelsiinin kuori
2 laakerinlehteä
1 rosmariinin oksa
2 sipulia
5 valkosipulinkynttä
1 plo stout-olutta
Parsa:
16 kpl tuoretta tankoparsaa
1 rkl oliiviöljyä
Valmistusohje
- Pakasta paistia vähintään yön yli, kunnes se on kokonaan jäässä.
- Aseta jäinen paisti uunivuoassa 80-100-asteiseen uuniin. Kun paisti on muutaman tunnin kuluttua sulanut keskeltä, työnnä paistiin sisälämpömittari.
- Jatka paistamista kunnes haluttu sisälämpötila on saavutettu. Reilusti punainen medium löytyy 53-56 asteen kieppeiltä, kypsä puolestaan yli 65 asteesta.
- Kiehauta kaikki mausteliemen ainekset keskenään, ja anna jäähtyä.
- Kun paisti on valmis, ota se uunista ja upota mausteliemeen. Laita liemen päälle leivinpaperi ja sitten kansi. Leivinpaperi pitää kosteuden paistin pinnassa.
- Anna paistin maustua liemessä vähintään vuorokausi.
Leikkaa paistista ohuita siivuja ja tarjoile kuuman kastikkeen ja perunoiden sekä juuresten tai sienien kanssa.