Punastunut karjalanpaisti
Punajuuri ja punaviini saavat tämän karjalanpaistin punastumaan. Uutta jujua klassikkoon tuovat myös suppilovahverot ja smetananokare. Klassikkoruoan päivitetyssäkin versiossa tärkeinä mausteina ovat aika ja rakkaus, pata saa hautua uunissa pitkään ja hartaasti. Ihanan murea liha maukkaassa liemessä on täydellistä lohturuokaa syksyn viileneviin ja hämärtyviin päiviin.
Raaka-aineet
700 gAtria Perinteinen Karjalanpaisti 700g
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
2 (400 g) isoa punajuurta
200 g suppilovahveroita
voita ja rypsiöljyä ruskistamiseen
1/2 - 1 tl suolaa
10 kokonaista mustapippuria
3 laakerinlehteä
2 dl punaviiniä
5-7 dl lihalientä
Tarjoiluun:
smetanaa
keitettyjä perunoita tai muu lisuke maun mukaan
Valmistusohje
- Ota liha huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen valmistusta.
- Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja lohko punajuuret. Puhdista tarvittaessa sienet roskista.
- Laita suppilovahverot kuivalle paistinpannulle ja kuumenna pannu. Paahda sieniä sekoitellen, kunnes neste on haihtunut niistä. Siirrä sienet pataan.
- Lisää pannulle nokare voita ja loraus öljyä. Ruskista lihakuutiot rasvassa kauniin ruskeiksi. Siirrä lihat pataan.
- Lisää pataan myös sipulit, valkosipulit, punajuuret ja mausteet. Kaada päälle punaviini, ja lihalientä niin, että ainekset juuri ja juuri peittyvät.
- Kypsennä pataa kannella peitettynä uunissa 150 asteessa 3–4 tuntia, kunnes liha on mureaa.
- Tarjoa karjalanpaisti smetanan ja esimerkiksi keitettyjen perunoiden kanssa.
Vinkki! Voit korvata tuoreet suppilovahverot kuivatuilla. Laita silloin pari kourallista kuivattuja sieniä suoraan pataan ilman esikäsittelyä.