Jauheliha-perunasoselaatikko

Työaika 30 min Kokonaisaika 1 t 30 min
4 annosta

Tämä jauhelihaperunasoselaatikkoresepti on filosofian tohtori, keittiömestari Jaakko Nuutilan käsialaa ja se on peräisin vuonna 2017 ilmestyneestä Atrian Jauhelihakirjasta. Jaakko toimi Atria 100 Nuorta Kokkia -koulutusohjelman johtajana vuosina 2004–2009. Jaakko kutsuu laatikkoa nimellä putkari ja se on kuulunut hänen lempiruokiinsa jo kansakouluajoista lähtien. Putkari on edullinen valmistaa ja Jaakko kokkaa sitä edelleen usein kotikeittiössään. Luomu on lähellä Jaakon sydäntä ja niinpä hän on valinnut myös tähän reseptiin enimmäkseen luomu-laatuisia raaka-aineita.

Rakkaalla lapsella on usein monta nimeä. Ainakin Keski-Suomessa vastaava jauhelihaperunalaatikko tunnetaan nimellä näppylämuusi.

Raaka-aineet

2 luomukeltasipulia

1 1/5 kg jauhoisia luomuperunoita

1 rasia Atria Luomu Nauta Jauheliha 12% 400g

suolaa

jauhettua luomuvalkopippuria

4 dl luomumaitoa

50 g voita

4 rkl rypsiöljyä

korppujauhoja

Valmistusohje

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori perunat ja laita ne kiehumaan.
  2. Ruskista sipulit ja jauheliha ja mausta.
  3. Kun perunat ovat täysin kypsiä, kaada vesi pois, sekoita perunat soseeksi kuumennetun maidon ja voin (25 g) kanssa. Mausta perunasose suolalla.
  4. Levitä puolet soseesta voideltuun uunivuokaan ja levitä jauhelihaseos soseen päälle. Levitä päälle loput perunasoseesta.
  5. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja painele lusikalla kuvio soseen pinnalle. Laita loput voista nokareina päälle.
  6. Kypsennä noin tunti 175-asteisessa uunissa. Tarjoa etikkapunajuurten kera.