Jureke keltajuuresta tai juuripersiljasta

Työaika 10 min Kokonaisaika 1 t 10 min
6 annosta

Juures + Mureke = Jureke

Jurekkeen salaisuus on joukkoon raastetussa juurikkaassa. Oma suosikkimme on kullankeltainen keltajuuri, mutta voit hyvin käyttää myös esimerkiksi puna- tai raitajuurta tai vaikkapa jotain ihan muuta juuresta, kuten juuripersiljaa, palsternakkaa tai selleriä. Eri juureksia käyttämällä tai yhdistämällä saa aikaan aina uusia versioita herkullisesta jurekkeesta.

Jureke on saanut inspiraatiota länsinaapurimme klassisesta Wallenbergin pihvistä, jonka kuohkeuden salaisuus on keltuaisissa ja murekemassan joukkoon sekoitetussa kylmässä kermassa. Leivänmurusten peittämä rapsakka pinta viimeistelee jurekkeen.

Tämä resepti on suunniteltu Satokausikalenterin koekeittiöllä, osana Atrian ja Satokausikalenterin yhteistä Sadonkorjuu-kampanjaa.

Raaka-aineet

1 pkt Atria Nauta Jauheliha 15% 400g

4 viipaletta kuivahtanutta leipää

1 kpl iso keltajuuri (200 g)

4 kpl keltuaisia

2 tl suolaa

1/2 tl jauhettua muskottipähkinää

1/2 tl jauhettua valkopippuria

1/2 tl jauhettua mustapippuria

1/4 tl jauhettua neilikkaa

4 dl kuohukermaa

3 rkl voita

Tarjoiluun:

perunamuusia

herneitä

1 rasia

Valmistusohje

  1. Leikkaa leivät veitsellä karkeaksi rouheeksi. Siirrä sivuun odottamaan.
    Kuori keltajuuri ja raasta se mahdollisimman hienoksi raasteeksi. Sekoita raaste jauhelihan joukkoon. Vatkaa sekaan sähkövatkaimen avulla keltuaiset ja mausteet. Lisää joukkoon kerma vähitellen koko ajan sekoittaen.
  2. Jaa voi nokareina noin 25 cm pitkän leipävuoan pohjalle. Muotoile jureke-taikinasta vuokaan sopiva pötkö. Pyörittele se leipärouheessa ja nosta varovasti vuokaan.
  3. Paista jureketta 200 asteessa noin 60 minuuttia, kunnes mureke on kypsää ja kauniin paistuneen väristä.
  4. Tarjoile perunamuusin, kiehautettujen herneiden ja punajuurisalaatin kanssa.