Eggs benedict

Työaika Kokonaisaika 20 min
2 annosta

Ylijääneestä joulukinkusta syntyy joulun välipäiviin yksi klassisimmista aamiaisista. Eggs benedictin alkuperäinen versio valmistetaan kanadalaisesta paksummasta pekonista ja höttöisistä aamiaissämpylöistä, mutta paistetusta joulukinkusta ja joululimpusta saat mahdollisesti jopa paremman version. Voit sivellä leivälle myös joulusinappia.

Raaka-aineet

Uppomunat

vettä

1 rkl valkoviinietikkaa

4 kananmunaa

Hollandaisekastike

3 kananmunan keltuaista

2 tl valkoviinietikkaa

2 tl sitruunan mehua

2 dl sulatettua voita

suolaa

Lisäksi

4 viipaletta kinkkua

4 viipaletta joululimppua

silputtua ruohosipulia

Valmistusohje

  1. Kiehauta vettä pienessä kattilassa, lisää kuumaan veteen valkoviinietikka. Laske lämpötilaa niin, että vesi kuplii enää hiljalleen. Pyöräytä kauhalla veteen pyörre ja laske kauhaan rikottu kananmuna pyörteeseen. Anna kypsyä 3-4 minuuttia ja nosta kananmuna reikäkauhalla pois vedestä paperille kuivumaan.
  2. Vispaa kananmunan keltuaiset, valkoviinietikka ja sitruunamehu vaahdoksi. Aseta kulho kuumaan vesihauteeseen ja jatka vispaamista kunnes seos alkaa saostua, älä anna kananmunien kuitenkaan kypsyä. Lisää joukkoon sulatettu voi ohuena nauhana koko ajan sekoittaen ja mausta suolalla.
  3. Paista kinkkusiivut pannussa ja paahda leivät. Kasaa leivän päälle ensin kinkku, sitten kananmuna ja lopuksi hollandaisekastiketta. Koristele eggs benedict ruohosipulisilpulla.

Vinkki

Jos uppomunat eivät tunnu onnistuvan, voit tehdä helpot versiot kelmun avulla. Laita pala kelmua kahvikupin päälle, riko kananmuna kuppiin, sulje kelmunyytti ja ripusta nyytti pyykkipojalla vesikattilan reunaan.