Lihapullat, paahdetut juurekset ja kermakastike
Lihapullat maistuvat aina. Edellisen aterian lihan tähdepaloista itse valmistettu lihaliemi ja kokonaisena kypsennetyt juurekset täydentävät herkullisen annoksen. Juuresten paras maku ja myös ravintoarvo on kuoressa, joten juurekset kannattaa kypsentää kuorineen.
Raaka-aineet
Kastike
2 kpl porkkanaa
1 kpl 5cm pala purjosipulia
1 kpl sipuli
2 kpl valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
200 g lihan tähdepaloja ja kalvoja
2 tl suolaa
3 dl vettä
1 tl kokonaisia mustapippureita
2 dl kermaa
1 tl maissitärkkelystä
Lihapullien mausterub
1 tl paprikajauhetta
1 tl mustapippuria
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl chilirouhetta
1 tl kuivattua timjamia
1 tl suolaa
Lihapullat
1 pkt Atria Nauta Jauheliha 17% 700g
1/2 dl öljyä
Juurekset
1 kpl porkkananippu
1 kpl kevät-/kesäsipulinippu
4 kpl hunajanaurista
4 kpl punajuurta
500 g maa-atisokkaa
2 rkl öljyä
2 kpl valkosipulinkynttä
muutama oksa timjamia
1 tl suolaa
Valmistusohje
- Aloita aterian valmistus kastikkeesta. Pese porkkana ja purjo, kuori sipuli ja valkosipuli. Pilko kasvikset muutamaan osaan. Kuumenna öljy kattilassa, lisää joukkoon kasvikset ja lihan tähdepalat. Mausta suolalla ja ruskista välillä sekoittaen. Lisää vesi ja mustapippurit kuumenna seos hitaasti kiehumispisteeseen. Kuori liemen pinnalle muodostunut vaahto pois. Anna liemen hautua miedolla lämmöllä noin puoleen kokonaismäärästä. Siivilöi valmis liemi ja lisää kerma. Hauduta kastiketta vielä hetki ja suurusta tarvittaessa maizenalla.
- Sekoita mausterubin aineet pienessä kulhossa. Avaa jauhelihapakkaus ja lisää mausterub jauhelihan pintaan. Vältä turhaa tiskiä ja muotoile lihapullat käsin suoraan pakkauksesta. Paista lihapullat paistinpannussa öljyssä keskilämmöllä kypsiksi.
- Pese kasvikset huolellisesti juuresharjalla, naatit voi halutessaan jättää kasviksiin. Laita kasvikset uunivuokaan, lisää öljy, valkosipuli, timjami ja mausta suolalla. Kypsennä 160-asteisessa uunissa kasvisten koosta riippuen 20–30 minuuttia. Kasvikset saavat jäädä hieman napakoiksi.