Kesän menu

Työaika 2 t Kokonaisaika 2 t
4-6 annosta

Tervetuloa kesän herkullisen grillimenuun äärelle! Tämä resepti tarjoaa raikkaita ja maistuvia vaihtoehtoja kesäpöytään. Aloitetaan kylmällä tomaattikeitolla. Keitto valmistetaan mehukkaista tomaateista, tuoreista yrteistä ja oliiviöljystä. Se tarjoillaan viileänä, koristellaan basilikalla ja kruunataan Atrian herkullisella Vuolu Kanalla. Pääruoaksi sopii possu- tai kasvisvartaat grillissä tuunattuina, sekä lisukkeeksi perinteinen horiatiki-salaatti. Jätäthän aina tilaa myös jälkiruoalle, sillä tässä herkkumenussa se koostuu rahkaohukaisista ja grillatuista kesän mansikoista.

Raaka-aineet

Kylmä tomaattikeitto

0/1 kpl Vaaleaa leipää

10 kpl Kypsää tomaattia

2 kpl Valkosipulinkynttä

1 dl oliiviöljyä

2 rkl Punaviinietikkaa

1 tl Sokeria

1/4 tl suolaa

1/4 tl Mustapippuria myllystä

5 kpl Atria Artesaani Ohuen Ohut Kylmäsavukinkkua

Horiatiki-salaatti

2 kpl Pihvitomaattia

2 kpl Avomaankurkkua

2 kpl Vihreää paprikaa

1 kpl Pieni punasipuli

1 dl Kalamata-oliiveja

200 g Fetajuustoa

Kastike

2 tl Oreganoa

3/4 dl Oliiviöljyä

2 tl Punaviinietikkaa

1/4 tl Sokeria

Ripaus suolaa

Punasipulitsatsiki

1 kpl Pieni punasipuli

3 dl Maustamatonta jogurttia (10%)

1 tl Kuivattua minttua

3/4 tl Suolaa

Possuvartaat

1 rs Atria Possun Sisäfilevartaita Greek Style 460 g

1 rkl rypsiöljyä

2 kpl sitruunaa

Kasvisvartaat

1 kpl pieni keltainen kesäkurpitsa

1 kpl pieni vihreä kesäkurpitsaa

1 rs kirsikkatomaatteja

2-3 rkl rypsiöljyä

1/2 tl suolaa

grillivartaita

Grillatut mansikat ja kanelilabneh

400 g turkkilaista jogurttia

1 tl kanelia

1/2 tl vaniljasokeria

tomusokeria

500 g mansikoita

1 dl vaahterasiirappia

1/2 tl mustapippuria

3 kpl mintun oksaa

1 rs Atria Ohukaisia

1 rs Atria Kaakao-vadelma Rahkaohukaisia

Valmistusohje

Kylmä tomaattikeitto

 

  1. Raasta leipä pieniksi muruiksi ja laita isoon kulhoon. Voit hienontaa leivän muruiksi myös monitoimikoneessa.
  2. Paloittele tomaatit ja poista kova kantaosa. Tomaatteja ei tarvitse kuoria. Soseuta tomaatit monitoimikoneessa.
  3. Kuori ja raasta valkosipulinkynnet. Lisää valkosipulit, öljy sekä etikka tomaattiseokseen. Jatka soseuttamista, kunnes koostumus on rouhean sileä.
  4. Kaada tomaattiseos leipämurujen päälle, sekoita. Mausta sokerilla, suolalla ja pippurilla. Nosta keitto jääkaappiin tekeytymään noin 30 minuutiksi.
  5. Laita kylmäsavukinkkuviipaleet leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda niitä 175-asteisessa uunissa, kunnes ne ovat rapeutuneet, 10–15 minuuttia.
  6. Tarkista keiton maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Jaa tomaattikeitto laseihin ja murenna kinkkuviipale päälle. Koristele syötävillä kukilla.

 

Horiatiki-salaatti 

  1. Leikkaa tomaatit, avomaankurkut ja paprikat reiluksi lohkoiksi. Viipaloi punasipuli ohuiksi puolikuiksi.
  2. Kääntele kasvikset ja punasipuli keskenään kulhossa. Lisää oliivit.
  3. Vatkaa kulhossa oliiviöljy ja etikka keskenään. Lisää oregano (2 tl), sokeri ja suola. Sekoita kastike salaatin joukkoon ja anna maustua 10 minuuttia.
  4. Pyyhi feta juusto kuivaksi talouspaperilla. Lohko feta paloiksi ja lisää salaatin joukkoon. Tarjoa horiatiki-salaatin kanssa halutessasi rapeakuorista leipää.

 

Punasipulitsatsiki 

  1. Kuori punasipuli. Leikkaa se ohuiksi viipaleiksi terävällä veitsellä tai höylää keittiömandoliinilla. Laita viipaleet kylmään veteen 15 minuutiksi.
  2. Valuta sipulit siivilässä.
  3. Sekoita kulhossa keskenään jogurtti, sipuli, minttu ja suola. Laita jääkaappiin maustumaan 15 minuutiksi. Koristele punasipulitsatsiki halutessasi tuoreella mintulla.

 

Possuvartaat

  1. Ota vartaat huoneenlämpöön noin ½ tuntia ennen valmistamista.
  2. Pyörittele vartaita pakkauksen marinadissa. Leikkaa sitruunat puoliksi.
  3. Grillaa tai paista vartaat kuumalla pannulla tilkassa öljyä yhteensä noin 10 minuuttia välillä kääntäen, kunnes lihan sisälämpötila on +70 °C. Grillaa samalla sitruunan puolikkaat.
  4. Kääri kypsät vartaat folioon ja anna vetäytyä 5 minuuttia ennen tarjoilua. Purista possuvartaiden päälle grillatuista sitruunoista mehua.

 

Kasvisvartaat 

  1. Jos käytät puisia grillivartaita, laita ne likoamaan kylmään veteen noin tunti ennen valmistusta.
  2. Leikkaa kesäkurpitsat puolikuiksi tai neljään lohkoon riippuen kesäkurpitsojen koosta. Mausta suolalla.
  3. Kokoa vartaisiin kesäkurpitsaviipaleita ja kirsikkatomaatteja. Voitele vartaat öljyllä.
  4. Grillaa kasvisvartaita välillä käännellen, kunnes ne ovat saaneet väriä ja kesäkurpitsa on pehmentynyt.

 

Grillatut mansikat ja kanelilabneh

  1. Laita jogurtti valumaan edellisenä päivänä suodatinpaperilla vuorattuun siivilään.
  2. Mausta jogurtti kanelilla ja vaniljalla. Makeuta labneh halutessasi tomusokerilla.
  3. Poista mansikoista kannat ja leikkaa ne puoliksi. Grillaa mansikat grillissä parilalevyllä.
  4. Laita vaahterasiirappi ja mustapippuri kulhoon. Lisää grillatut mansikat, kääntele mansikat siirapissa ja anna maustua 15 minuuttia. Hienonna minttu ja lisää se kulhoon.
  5. Lämmitä sillä aikaa ohukaiset grillissä.
  6. Tarjoa lämpimät ohukaiset kanelilabnehin ja grillattujen mansikoiden kanssa.