Karjulanpaisti
Työaika 30 min Kokonaisaika 3 t
4 annosta
Karjulanpaisti on Satokausikalenterin perustajan, Samuli Karjulan luottoresepti. Mehevä pata pitää sisällään satokauden maukkaimpia kasviksia sekä mureaksi kypsynyttä naudan ja possun lihaa.
Satokausikalenterin Samuli on jakanut reseptinsä Atrialle, osana Atrian ja Satokausikalenterin yhteistä Sadonkorjuu-kampanjaa.
Raaka-aineet
1 pktAtria Perinteinen Karjalanpaisti 700g
1 iso juuriselleri
10 pientä salottisipulia
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
2 rkl kuivattuja suppilovahveroita murskattuna
1/2 tl jauhettua neilikkaa
1/2 tl jauhettua maustepippuria
1/2 tl jauhettua muskottipähkinää
1/2 tl jauhettua inkivääriä
8 dl hyvää lihalientä
Tarjoiluun:
persiljalla maustettua perunamuusia
Valmistusohje
- Ota lihat huoneenlämpöön puoli tuntia ennen kypsentämistä.
- Kuori juuriselleri veitsen avulla ja leikkaa reiluiksi kuutioiksi. Kuori sipulit. Levitä Karjalanpaistilihat, juurisellerit ja sipulit uunivuokaan ja hiero niihin 1 rkl öljyä ja 1 tl suolaa. Paahda 225 asteessa noin 25 minuuttia.
- Lisää vuokaan sipulit, murskatut suppilovahverot, mausteet ja lihaliemi. Kypsennä 200 asteessa 2 tuntia. Peitä vuoka foliolla tai kannella, jos pinta alkaa tummua liikaa.
Tarjoile Karjulanpaisti persiljalla maustetun perunamuusin ja Atrian punajuurisalaatin kanssa.
Mikäli sinulla on aikaa ja viitseliäisyyttä tehdä itse lihaliemi, tässä vielä ohje siihen!
1 kg Atria naudan häntiä (tilaa verkossa toimivasta Lihakaupastamme)
1 mukulaselleri
2 sipulia
kourallinen kuivattuja sieniä
2 laakerinlehteä
6 maustepippuria
muutama oksa tuoretta timjamia
Levitä naudan hännät pellille. Pese selleri huolellisesti ja leikkaa se reiluiksi kuutioiksi. Leikkaa sipuli lohkoiksi. Lisää pellille sellerit ja sipulit. Paahda 250 asteessa noin 20 minuuttia. Siirrä lihat ja kasvikset kattilaan.
Lisää kattilaan vettä sen verran, että lihat ja kasvikset peittyvät, vähintään kuitenkin pari litraa. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori pinnalle syntyvä vaahto pois. Lisää kattilaan sienet, laakerinlehdet, maustepippurit ja timjaminoksat. Anna kiehua hennosti poreillen noin kolme tuntia. Siivilöi.