Croque Madame -voileipä

Työaika 30 min Kokonaisaika 30 min
4 annosta
Croque Madame2.jpg

Croque Madame -voileipä on ranskalainen versio kinkku- ja juustovoileivästä, joka on suosittu ranskalaisissa bistroissa. Perinteinen croque madame valmistetaan paksuista viipaleista valkoista leipää, jotka täytetään ranskalaisella kinkulla ja sulatetulla juustolla. Voileipä päällystetään juustoisella valkokastikkeella ja paistetaan uunissa. Lopuksi voileivän päälle laitetaan paistettu muna. Croque monsieur ja croque madame eroavat toisistaan vain siinä, että madameen lisätään paistettu muna päälle.

 

Vinkkejä croque madame -voileivän valmistamiseen:

Käytä laadukasta leipää, kuten briossia tai hapanjuurileipää, joka kestää juustokastikkeen. Valitse hyvälaatuinen juusto, kuten Gruyère tai Emmental, jotka sulavat helposti. Paista voileipä molemmin puolin ennen uunissa paistamista saadaksesi tasaisesti ruskistuneen lopputuloksen. Voit myös valmistaa voileivän ilman uunissa paistamista: grillaa voileipä, kunnes juusto sulaa ja leipä on rapeaa, kaada päälle kastike ja lisää paistettu muna.

Raaka-aineet

Mornay-kastike

4 rkl voita

0,5 dl vehnäjauhoja

3 dl täysmaitoa

0,5 tl dijon-sinappia

100 g Gruyère-juustoa raastettuna

30 g parmesaanijuustoa raastettuna

suolaa ja vastarouhittua mustapippuria maun mukaan

Voileivät

8 kpl paksua viipaletta tukevaa leipää

2 rkl voita

1 pkt Atria Artesaani Murea Kinkku Leppäsavu 180g

tai

1 pkt Atria Artesaani Murea Kanafilee Leppäsavu 160g

100 g Gruyère-juustoa raastettuna

Paistetut munat

1 rkl voita

4 kpl isoa kananmunaa

Valmistusohje

Mornay-kastike:

  1. Sulata voi keskilämmöllä kattilassa. Lisää jauhot ja vatkaa jatkuvasti noin minuutin ajan.
  2. Kun seos alkaa kuplia, lisää maito vähitellen samalla vatkaten.
  3. Jatka vatkaamista, kunnes kastike on paksuuntunut.
  4. Mausta suolalla, pippurilla ja dijon-sinapilla. Ota kattila pois liedeltä ja lisää juustot. Vatkaa, kunnes juusto on sulanut ja kastike on paksu ja kermainen.
  5.  

Voileivät:

  1. Laita uuni lämpenemään grillivastukselle 200-asteeseen.
  2. Kuumenna valurautapannu keskilämmöllä. Voitele leipäviipaleiden toinen puoli voilla. Aseta kinkku ja raastettu juusto leipien väliin.
  3. Paahda voileivät molemmin puolin 2-3 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita.
  4. Levitä runsaasti mornay-kastiketta voileipien päälle ja ripottele loput Gruyère-juustosta. Paista uunissa grillivastuksen alla noin 5 minuuttia, kunnes kastike on ruskistunut. Varo, ettei se pala.
  5. Kun voileivät ovat uunissa, sulata voi pannussa. Riko munat pannulle.
  6. Paista munia kannen alla noin 3 minuuttia, kunnes valkuaiset ovat täysin kypsyneet, mutta keltuaiset ovat vielä juoksevia. Mausta suolalla ja pippurilla.
  7. Ota voileivät varovasti uunista, nosta lautasille ja aseta jokaisen voileivän päälle paistettu muna. Tarjoile heti.