Mitä savustaa?

Amerikkalaistyylisen savustamisen perustana on edullisempien ruhonosien käyttäminen. Savulihojen kiistaton kuningas on ollut aina naudan rinta eli brisket. Sen savustaminen vaatii tosin yleensä kokonaisen päivän, joten kotioloissa työhön tarttuminen vaatii reilusti vapaata aikaa. Lisäksi tämä vaatii hieman edistyneemmän kaluston tai vähintään kasan kokemusta, simppeli yhdeksän tunnin savustus perinteisellä savustuspöntöllä kun tuottaisi vain todella kitkerän lopputuloksen. Jenkkityylisten smoukkerien saatavuus on vielä toistaiseksi Suomessa hieman kehnompaa, mutta jos tekniikka on hallussa, pääsee esimerkiksi hyvällä pallogrillillä varsin ammattimaiseen lopputulokseen.

 

Muita perinteisiä bbq-lihoja ovat possun halvemmat ruhonosat. Ribsien savustaminen onnistuu kotikonsteinkin melko helposti, sillä varsinainen savustusaika on vain kaksi tuntia ja jälkikypsennyksen voi hoitaa uunissakin. Samoin pulled pork esimerkiksi porsaan kasslerista onnistuu, vaikka kokonaiskypsennysaika onkin helposti 10 tuntia. Savunmaun kun voi hankkia pienemmässäkin ajassa ja jatkaa kypsennystä uunissa. Toki ihan parhaan pulled porkin saat aikaiseksi hyvin matalassa lämmössä miedoilla hikkorilastuilla 8-10 tuntia savustamalla.

 

Perinteisellä savustuspöntöllä savustaminen on sekin toki oma taiteenlajinsa. Jos pallogrillillä savustaminen tuntuu  vieraalta, voi savustuspöntössä ottaa lihaankin tiukan ja nopean savunmaun ja jatkaa sitten kypsennystä perinteisemmin metodein esimerkiksi epäsuoralla lämmöllä grillaamalla. Isompi rasvainen pala esimerkiksi possua kestää savustuspöntön vaihtumatonta savuakin tunnin verran muuttumatta kitkeräksi. Pienempien palojen kanssa varttikin on varsin riittävästi.

 

Tutustu Savustuskoulumme resepteihin ja opit pikkuhiljaa soveltamaan koulun oppeja myös omissa resepteissäsi.