Cottage pie kotimaisilla juureksilla

Työaika Kokonaisaika 1 t 30 min
6 annosta

Cottage pie on brittiläinen klassikkoruoka, jossa yhdistyvät tuhti jauhelihakastike ja maukas perunamuussi. Se on naudanlihaversio ehkäpä vielä tunnetummasta shepherd’s piesta eli paimenen piiraasta. Satokausikalenteri kehitteli meille ruoasta suomalaisen version upottamalla sekä jauhelihakastikkeeseen että päälle tulevaan soseeseen runsaan määrän kotimaisia juureksia.

Vuoalliseen cottage pieta uppoaa puolitoista kiloa kotimaisia juureksia. Porkkana ja peruna ovat kaikille tuttuja, lisäksi jauhelihakastikkeessa maistuu aromaattinen juuriselleri ja juuressoseessa lempeän hienostuneet palsternakka ja maa-artisokka. Jauhelihakastikkeen tähtenä loistaa uusi rotukarjan jauheliha.

Lisukkeena maistuu etikkainen marinoitu punakaali, joka tuo lautaselle myös pirteää väriä.

Raaka-aineet

Jauhelihakastike:

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1-2 porkkanaa

pala juuriselleriä (n. 150 g)

1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna

1 rkl öljyä

1 rasia Atria Rotukarjan Naudan jauheliha 12% 300g

2 rkl tomaattipyrettä

1 rkl punaviinietikkaa

500 g tomaattimurskaa

2 dl lihalientä

1 tl suolaa

1/4 tl mustapippuria

Juuressose:

500 g jauhoisia perunoita

500 g maa-artisokkia

250 g palsternakkaa

1 dl ranskankermaa

100 g cheddar-juustoa raastettuna

1/2 tl suolaa

Marinoitu punakaali:

350 g punakaalia

1 valkosipulinkynsi

1 dl vettä

1/2 dl väkiviinaetikkaa

1/2 dl sokeria

1 tl suolaa

3/5 dl öljyä

Valmistusohje

Jauhelihakastike

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja kuutioi porkkana ja juuriselleri. Hienonna rosmariini.
  2. Kuumenna öljy kasarissa ja kuullota sipulia muutama minuutti miedolla lämmöllä. Lisää jauheliha ja paista, kunnes liha on ruskistunut. Lisää pannulle valkosipuli, juureskuutiot ja rosmariini ja jatka paistamista muutama minuutti. Sekoita joukkoon tomaattipyre ja punaviinietikka.
  3. Lisää pannulle tomaattimurska ja lihaliemi. Kuumenna kastike kiehuvaksi ja anna muhia miedolla lämmöllä kannen alla sillä aikaa, kun juuressose valmistuu. Mausta kastike lopuksi suolalla ja mustapippurilla.

 

Juuressose

  1. Kuori ja paloittele juurekset. Keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta keitinvesi pois ja soseuta juurekset. Sekoita joukkoon ranskankerma ja raastettu cheddar. Mausta sose suolalla.

 

Cottage pien kokoaminen

  1. Levitä jauhelihakastike uunivuoan pohjalle. Levitä juuressose jauhelihakastikkeen päälle.
  2. Paista paistosta 200 asteessa noin 30-40 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskistunut. Anna vetäytyä hetki ja tarjoile marinoidun punakaalin kanssa.

 

Marinoitu punakaali

  1. Suikaloi kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Kuori valkosipuli ja murskaa se.
  2. Mittaa kattilaan vesi, väkiviinaetikka, sokeri ja suola, kiehauta ja anna porista, kunnes sokeri on sulanut.
  3. Kaada kuuma liemi punakaalien joukkoon ja anna jäähtyä.
  4. Sekoita joukkoon öljy ja laita jääkaappiin tekeytymään vähintään cottage pien uunissa olon ajaksi. Marinoitu punakaali säilyy tiiviissä rasiassa jääkaapissa muutaman päivän.