HIILIGRILLIN SAMMUTTAMINEN

Grillaamisen ja ruokailun jälkeen kannattaa muistaa myös hiilillä grillaamiseen liittyvät jälkityöt. Kun grillaaminen on saatu loppuun, avataan grillin venttiilit auki (sekä ylä- että alaventtiilit), ja hiilien annetaan palaa loppuun asti grillin kupu suljettuna. Näin hiilestä ei jää juuri mitään jäljelle, ainoastaan tuhka. Hiillosta ei kannata sammuttaa liian aikaisin esimerkiksi vedellä, sillä vettä jää aina myös grillin pohjalle. Grillin pohjalle jäänyt vesi ruostuttaa grilliä ja pilaa sen.

hiiligrillin-sammuttaminen.png

Grillihiilien jatkokäyttäminen

Hyvissä ravintoloissa grillataan kesällä paljon, ja hiiliä ja brikettejä kuluu valtavia määriä. Ravintolat keräävät kaikki tuhkat talteen koko kesän ajalta esimerkiksi isoon metalliämpäriin. Tätä kannattaa hyödyntää myös kotioloissa grillatessa. Grillihiilistä syntyvä tuhka on nimittäin erinomainen raaka-aine kukkien ja marjapensaiden lannoitukseen. Tuhkaa voi myös käyttää poistamaan sammalta nurmikolta ripottelemalla tuhkaa sammaleen päälle. On ekologista käyttää grillauksesta syntyvä tuhka hyödyksi lannoitteena tai sammaleen poistoon sen roskiin heittämisen sijasta. Kannattaa siis hankkia esimerkiksi kannellinen peltiämpäri, tai muu astia, johon ei kosteus pääse, ja johon tuhkat kaadetaan aina grillauksen jälkeen. Jos omaa pihaa ei ole, voi tuhkat viedä, vaikka tuliaiseksi ystävälle, joka voi hyödyntää ne lannoitteena koti- tai mökkipihansa pensaille.

 

Lisätietoa hiiligrillillä grillaamisesta löydät Atrian Pallogrillikoulusta. Jos taas kaasugrillaus kiinnostaa, niin suosittelemme tutustumaan meidän Kaasugrillikouluumme.