EPÄSUORA GRILLAUS

Epäsuora grillaus ilmiönä ja puheenaiheena on noussut esiin erityisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Epäsuoralle grillaukselle tai epäsuoralle lämmölle, kuten sitä myös kutsutaan, on ehdottomasti paikkansa. Sitä hyödyntämällä onnistuu isojenkin lihapalojen kypsentäminen mehukkaiksi.

epasuora-grillaus.png

Miten epäsuora grillaus eroaa suorasta grillauksesta?

Perinteisesti grillaus on yleensä suoraa grillausta. Suorassa grillauksessa lihan alle tehdään hiilloksella kova lämpö. Jos suoralla grillauksella valmistetaan vähänkin isompaa lihapalaa, kuivuu liha monesti pohjalta ennen kuin on riittävän kypsä sisältä. Tämän takia isot lihat kannattaakin valmistaa epäsuoraa grillausta hyödyntämällä.

Epäsuorassa grillauksessa lihat asetellaan pallogrillin toiseen reunaan ja hiilet puolestaan toiseen reunaan. Näin lämpö pysyy grillikuvun alla kuin uunissa, eikä liha pääse kuivumaan, sillä sen alla ei ole kovaa lämpöä. Epäsuoran grillauksen avulla saat isoimmistakin lihapalat kypsennettyä todella mehukkaiksi.

 

Perussääntö on, että nyrkkiä pienemmät lihapalat grillataan suoraan hiilloksen päällä, ja jos taas valmistetaan nyrkkiä isompia paloja, grillataan ne epäsuoran grillauksen avulla. Isommat luulliset lihapalat valmistuvat myös vaivatta epäsuoralla grillauksella. Epäsuorassa grillauksessa voidaan valmistaa mitä vain: erityisesti lihaa, mutta myös kasviksia, jotka vaativat pitkän haudutuksen. Pitkää haudutusta vaativa kasvis voi olla esimerkiksi kokonainen munakoiso, joka maistuu erinomaiselta pitkän grillissä hauduttamisen jälkeen. Hedelmistä voi kokeilla esimerkiksi banaania, joka toimii niin grillilihan kaverina kuin jälkiruokanakin jäätelön kanssa. Jälkiruokabanaaniin kannattaa tehdä viiltoja, joihin voi sujauttaa vaikkapa suklaapaloja. Pääsiäispöytään voi pallogrillillä grillata epäsuorasti esimerkiksi karitsan viulun. Myös joulukinkun valmistus onnistuu grillissä erinomaisesti epäsuoraa lämpöä hyödyntämällä. Epäsuoraa grillausta käytettäessä tulee käyttää aina brikettejä. Näin lämpö kestää riittävän pitkään ja ruoasta tulee varmasti mehukasta.


Lue lisää miten esimerkiksi erilaiset hiilet vaikuttavat grillauksen lopputulokseen Atrian Grillihiilet ja niiden sytyttäminen -sivulta.

 

Yleistietoa Pallogrillillä grillaamisesta löydät Atrian Pallogrillikoulusta. Jos taas kaasugrillaus kiinnostaa, niin suosittelemme tutustumaan meidän Kaasugrillikouluumme.