Hiilet ja sytyttäminen

 

Onko hiilien laadulla väliä? Tai sillä kuinka ne laitetaan grilliin?

Kun pallogrilliin valitaan hiiliä, on olemassa monia vaihtoehtoja. Ruokakaupoissa myytävät perinteiset grillihiilet ovat yleensä edullisia, mutta hiilet ovat pienikokoisia ja palavat nopeasti. Kun hiilipussia kuljetetaan paikasta toiseen, pieni hiili menee helposti murskaksi. Grillauksen koittaessa pussin hiilistä jopa puolet saattaa olla pienenä puruna.

 

Suurin osa grillaajista pudottaa hiilet grillin pohjalle suoraan pussista. Samalla kaadolla sekaan tipahtaa paljon hiilimurskaa, joka tukkii pallogrillin pohjassa olevat ilmareiät. Kun reiät ovat tukossa, hiilet eivät pääse palamaan kunnolla. Edullisia hiiliä käytettäessä onkin tärkeää, ettei pussista kaada murskaa grillin ilmareikiä tukkimaan. Paras hiili grillaukseen on kunnollinen, isokokoinen hiili. Mitä suurempi koko, sen parempi. Hiilet kannattaa nostaa pussista  grilliin käsin. Näin pienikokoinen murska jää pussin pohjalle eikä sitä käytetä grillauksessa ollenkaan. Mikäli grilliin haluaa pitkäaikaisen hiilloksen, kannattaa käyttää brikettejä. Ne ovat puristehiiltä ja kestävät pidempään tasalämpöisenä. Hyvä isokokoinen briketti palaa pitkään ja sen päällä voi kypsentää vaikka joulukinkun. Mikäli grillaat makkaraa tai muita mietoa lämpöä vaativia raaka-aineita, pärjäät mainiosti perinteisellä edullisella hiilellä.

 

Kuinka grilli tulisi sytyttää?

Grilliä sytyttäessä ei pidä koskaan käyttää sytytysnestettä. Jos sitä laittaa grilliin, ruoka maistuu aina sytytysnesteeltä. Sen sijaan kannattaa käyttää sytytyspaloja. Niistä ei lähde ylimääräisiä tuoksuja eikä makuja. Sytytyspalat lähtevät hitaasti lämpenemään ja sitä kautta sytyttävät hiilen. Sytytyspaloja voi laittaa kahdesta kolmeen ja eri kohtaan grilliä, jolloin hiilet syttyvät tasaisesti. Mikäli käytössä ei ole sytytyspaloja, niin yhtä hyviä vaihtoehtoja ovat myös puulastut tai vaikka paperi.

Grillin kannattaa antaa rauhassa syttyä, jotta saa parhaimman hiilloksen. Hiilet kannattaa asettaa keoksi, koska ne palavat enemmän keskeltä kuin reunoilta. Näin saa aikaan tasaisimman hiilloksen. Usein liha laitetaan liian nopeasti liekkeihin. Se ei ole järkevää, sillä liekki ei ole riittävän kuuma ja se tekee lihasta mustan. Hiillos on valmis grillaukseen silloin, kun liekki on sammunut ja hiillos tuntuu käteen kuumalta. Tässä vaiheessa päälle laitetaan ritilä. Ritilän epäpuhtaudet tulee polttaa pois ennen ruokien asettamista ritilälle. Mikäli ritilään on tarttunut vanhoja ruoanjämiä edelliseltä grillaukselta ja niiden päälle laitetaan vaikkapa raakaa broileria tai kasviksia, ruoanlaitto ei ole kovin hygieenistä.

 

Mistä tietää, milloin hiillos on valmis grillaukseen?

Helpoin tapa selvittää tämä on laittaa kämmenen kokoinen sanomalehden pala arinan päälle. Jos sanomalehti syttyy muutamassa sekunnissa tai lähtee hiiltymään, grilli on riittävän kuuma ruoan valmistamiseen. Liha, kala ja kasvikset lähtevät silloin nopeasti ruskistumaan. Tärkein asia grillaamisessa onkin saada arina niin kuumaksi, että se lähtee heti ruskistamaan lihaa. Näin lihaan tulee hyvä pinta ja se myös irtoaa helposti ritilästä. Jos hiillos on liian kylmä, lihassa oleva valkuainen tarttuu kiinni ritilään ja paistopinnasta ei tule hyvännäköistä.

Hiilien valitseminen ja sytyttäminen Hiilien valitseminen ja sytyttäminen
Video

Hiilien valitseminen ja sytyttäminen

Haluatko katsoa videon?
Hyväksy markkinointievästeet täällä.

Muita samankaltaisia teemoja