ERILAISET KYPSENNYSTAVAT KAASUGRILLILLÄ

Kaasugrillillä on mahdollista kypsentää ruoka useita eri grillaustapoja käyttäen. Perinteinen ja kaikista yleisin tapa grillata kaasugrillillä on suoralla lämmöllä grillaaminen. Kun haluat grillata suoralla lämmöllä, niin laita grilli, sekä sopiva määrä polttimia päälle. Esilämmitä kaasugrilli ja lisää grillattavat ruoat kuumalle ritilälle kuumana käyvien polttimien päälle. Nopeasti kypsennettävät pihvit, burgerit ja makkarat kannattaa grillata mahdollisimman kuumassa grillissä, kun taas herkemmät ruuat kuten kana, kalat ja kasvikset voit kypsentää miedommalla lämmöllä, etteivät ne pala.

Epäsuora grillaus kaasugrillissä

Epäsuorassa grillauksessa grillattavat ruoat kypsytetään hitaasti alhaisella lämmöllä. Epäsuora grillaus kaasugrillissä onnistuu, kun käännät puolet polttimoista pois päältä. Hyvänä sääntönä epäsuorassa grillauksessa toimii se, että grillattavien tuotteiden alla olevat polttimet tulisi aina sammuttaa. Epäsuora grillaus toimii erityisen hyvin isompien lihanpalojen kanssa, jotka vaativat pidempää kypsytystä. Esimerkiksi erilaiset paistit, possun paahtokylki sekä kokonainen kana kannattaa grillata ensin pinnalta kullanruskeaksi suoralla lämmöllä ja nostaa sen jälkeen kypsymään pois liekiltä suljetun kannen alle. Päällä olevat polttimot lämmittävät kaasugrilliä sen verran, että liha jatkaa kypsymistä kuten uunissa. Lisätietoa epäsuorasta grillaamisesta löydät täältä.

 

Lisävarusteet kaasugrilliin

Yleisimpiä kaasugrillien lisävarusteita ovat nykyään tasoparila ja sivuliekki. Tasoparilalla on helppo kypsentää pienemmät grillattavat, jotka saattaisivat muuten tippua ritilöiden välistä, kuten pilkotut perunat, tai herkemmin palavat tuotteet kuten kalat. Sivuliekillä on helppo keittää lisukkeet tai valmistaa kastikkeet. Sivuliekki toimii samalla kaasulla kuin varsinainen grillikin ja sen käyttö on todella helppoa. Sivuliekkiä käyttämällä ei tarvitse juosta keittiön ja grillin väliä ruoan valmistuessa. Sivuliekistä on iloa myös silloin kun paistetaan vaikkapa lettuja ja munkkeja, joiden käry ei ehkä sisällä ole kaikista miellyttävintä.

 

Myös pizzakivi on näppärä lisävaruste: se muuntaa kaasugrillin kiviarinauuniksi, jossa paistuu rapeat ja maukkaat pizzat.