Epäsuora grillaus

Epäsuora grillaus on tullut muotiin muutaman viimeisen vuoden aikana. Sen ideana on saada isot
lihapalat mehukkaiksi.
Perinteisesti grillaus on yleensä suoraa grillausta. Silloin lihan alle tehdään hiilloksella kova lämpö. Jos suoralla grillauksella valmistetaan vähänkin isompaa lihapalaa,  kuivuu liha monesti pohjalta ennen kuin on riittävän kypsä sisältä. Tämän takia isot lihat kannattaakin valmistaa epäsuoraa grillausta hyödyntämällä.
Epäsuoran grillauksen saa tehtyä pallogrilliin niin, että asettelee lihat grillin toiseen reunaan ja
hiilet puolestaan toiseen reunaan. Näin lämpö pysyy kuvun alla kuin uunissa, eikä liha pääse kuivumaan, sillä sen alla ei ole kovaa lämpöä.
Perussääntö on, että nyrkkiä pienemmät lihapalat laitetaan suoraan hiilloksen päälle, ja jos taas valmistetaan nyrkkiä isompia paloja, käytetään epäsuoraa lämpöä. Epäsuorassa grillauksessa voidaan valmistaa mitä vain: erityisesti lihaa, mutta myös kasviksia, jotka vaativat pitkän haudutuksen. Tällainen on esimerkiksi kokonainen munakoiso, joka maistuu erinomaiselta pitkän grillissä hauduttamisen jälkeen. Hedelmistä voi kokeilla esimerkiksi banaania, joka toimii niin grillilihan kaverina kuin jälkiruokanakin esimerkiksi jäätelön kanssa. Jälkiruokaversioon voi tehdä viiltoja joihin voi sujauttaa vaikkapa suklaapaloja. Isommat luulliset palat valmistuvat myös vaivatta epäsuoralla grillauksella. Pääsiäispöytään voi pallogrillillä grillata esimerkiksi karitsan viulun. Myös joulukinkun valmistus onnistuu grillissä epäsuoraa lämopöä hyödyntämällä.
Epäsuoraa grillausta käytettäessä tulee käyttää aina brikettejä. Näin lämpö kestää riittävän pitkään ja ruoasta tulee varmasti mehukasta.

Muita samankaltaisia teemoja