- Osakkaat: Kjell-Göran Paxal, Henrik Holm, Anders Lillandt sekä Tomas Långgård. Kaikki osakkaat toimivat myös luottamustehtävissä alalla.
- Perustettu vuonna 2012.
- Tila tuottaa noin 15 500–16 000 porsasta vuodessa.
- Työllistää 4
- Palkittu erinomaisesta porsastuotannosta Atrian liha-akatemiassa.
TÄYSIN SOIJATON PORSASTUOTANTO
Pohjanmaan rannikolla Maalahdessa sijaitsee Westfarmin sikatila, joka on ollut koko maailmassa pioneeri täysin soijattomaan porsastuotantoon siirtymisessä. ”Meidän hiilijalanjälkemme on aika pieni. Nyt käytämme ainoastaan kotimaista valkuaista”, kehaisee Kejll-Göran Paxal, joka on yksi Westfarmin neljästä osakkaasta.
Asiantuntijoiden laskelmien mukaan soijaton ruokinta vähentää hiilidioksidipäästöjä koko ketjussa arviolta jopa 40 prosenttia. Soijattomuuteen on siirrytty yhteistyössä Atrian ja A-rehun kanssa. Vuonna 2012 perustetulla Westfarmin tilalla elelee 470 emakkosikaa, jotka tuottavat vuosittain noin 16 000 porsasta. Westfarm perustettiin alun perin, jotta omistajat saisivat lihasikaloihinsa itse kasvatettuja, laadukkaita porsaita. Nykyisin lihasikalat löytyvät vielä Kjell-Göran Paxalilta ja Tomas Långgårdilta, joille menee noin 40 prosenttia Westfarmin possuista. Loput porsaat viedään kasvamaan muille yhteistyökumppaneille. Kaikki porsaat myös jatkokasvatetaan ilman soijaa.
Kjell-Göran on ostanut Sulvalla sijaitsevan perinteikkään sukutilansa vanhemmiltaan vuonna 1994, Tomas puolestaan oman sukunsa tilan vuonna 2001. Tomas Långgård pyörittää Björkbackin tilaa yhdessä kahden vanhimman poikansa, Andreaksen (s. 1995) ja Jensin (s. 1993) kanssa.
ERINOMAINEN PORSASTUOTANTO
Paxal kertoo, että yhtiökumppaneiden välinen selkeä vastuunjako on yksi menestystekijöistä Westfarmin tilalla. Lisäksi hän kehuu tilan ennakkoluulottomia kokeiluja, erinomaisia tuotantotuloksia, hyviä yhteistyökumppaneita sekä tietenkin henkilökuntaa, joka pitää eläimistä taidolla huolta. Westfarm onkin palkittu vuonna 2021 erinomaisesta porsastuotannosta Atrian liha-akatemiassa. Långgård kuvailee, että Westfarmilla tehdään sikojen hyvinvoinnin eteen kaikki mahdollinen. ”Yritämme koko ajan olla kehityksen kärjessä.”
Lämpöä sikalaan saadaan lietekuilusta, minkä myötä hajuhaitat ovat vähäiset sekä sikalan sisällä että ulkona, ja myös sähköä kuluu vähän. Joutilaat emakot saavat viettää aikaansa vapaasti pienryhmissä. Sikojen saaman ruuan laatuun panostetaan paljon, ja tuotanto on antibioottivapaata. Westfarmin yrittäjät tuntevat ylpeyttä siitä, että saavat tuottaa hyvinvoivia porsaita ja sitä myötä puhdasta kotimaista ruokaa suomalaisten pöytiin.
”On erittäin tärkeää, että meidän ei tarvitse turvautua vain tuontiin maailmalta, vaan kriisinkin sattuessa saamme ruokaa omasta kotimaasta”, Långgård summaa.