MÄKISEN TILA

  • Mäkisen tilat Ilmajoen Huissilla sekä Koskenkorvalla ovat erikoistuneet lihasikojen kasvatukseen.
  • Huissin tilan omistaa Santeri Mäkinen, Koskenkorvan tila on Jari ja Sari Mäkisen nimissä.
  • Santerin sikalassa kasvaa kerralla noin 2100 porsasta ja Jarin sikalassa lähes 3000.
  • Tiloja viljellään yhteistyössä.

AURINKO PAISTAA HANKALAN ALUN JÄLKEEN

 

Santeri Mäkisen sikalassa Ilmajoen Huissilla on aivan erityisen kova trafiikki sesonkiaikaan, kuten ennen joulua ja juhannusta, jolloin sikoja lähtee teuraaksi harva se päivä. Nuoren isännän vastuulla on paitsi oma, vuonna 2022 valmistunut sikala että 9 kilometrin päässä Koskenkorvalla sijaitseva, vanhempien Jarin ja Sarin omistama sikala. Huissilla on porsaspaikkoja noin 2100 ja Koskenkorvalla lähes 3000. Kun nuori maatalousyrittäjä osti Huissilla sijaitsevan sikatilan nimiinsä vuonna 2018, hän ei vielä aavistanut, millainen projekti rakentamisesta kehkeytyisi.

 

”Edellisellä omistajalla oli ollut emakoita ja hän oli lopettanut pari vuotta aiemmin. Aloitimme peruskorjauksen joulukuussa 2019. Vanha sikala peruskorjattiin täysin ja samalla rakennettiin uutta.” Rakennusprojekti venyi teknisistä syistä arvioitua pidemmäksi ja tuotannon aloitus viivästyi. ”Alkutaival oli raskas, ja talouskin huoletti”, nuori isäntä muistelee.

 

Kun H-hetki vihdoin koitti ja porsaat saapuivat uuteen sikalaan vuonna 2022, hän sai huokaista helpotuksesta. Ensimmäinen vakituinen työntekijäkin tuli tilalle, mikä helpotti työtaakkaa valtavasti. Siat ovat viihtyneet ja voineet moderneissa tiloissa mainiosti. Sikalassa on monia ihmistyötä helpottavia ratkaisuja, kuten automaattinen kuivitusjärjestelmä, joka vähentää kuivitukseen käytettävää aikaa. ”Sen avulla karsinaan tulee kaurankuoripellettiä. Lämmityksenä meillä on maalämpö, mikä myös on nykyaikainen ratkaisu.” Oma aurinkovoimala tuottaa sähköä niin paljon, että kesällä suurin osa kulutuksesta katetaan sillä.

 

AMMATINVALINTA SELVISI LUKIOSSA

 

Santeri on aina tiennyt, että maatalousyrittäminen on hänen juttunsa. ”Olen tehnyt tätä 15-vuotiaasta lähtien, ja jotenkin sitä kai kasvoi ajatukseen, että tästä tulee ammatti. Lukiossa päätin, että opiskelen agrologiksi.”

 

”Osaan kyllä luetella huonojakin puolia tästä työstä, mutta nyt kun on hyvä vakituinen työntekijä, huonoja puolia on vähemmän. Nyt on mahdollista saada lomiakin vähän paremmin kuin aiemmin.” Raskaan rakennusprojektin aikana hän myöntää miettineensä alan vaihtoa. ”Mielikuvitus ei kuitenkaan riittänyt keksimään mitään muuta, joten tulin siihen tulokseen, että tämä on se työ minkä minä parhaiten osaan.”

 

Kuviossa on mukana myös oma perhe, johon kuuluu tilan ulkopuolella bioanalyytikkona työskentelevä vaimo sekä vuosina 2012 ja 2013 syntyneet lapset. Mäkisen tilan tulevaisuudessa häämöttää sukupolvenvaihdos joko niin, että Santeri jatkaa tilanpitoa tai mukana on myös veli Oskari, joka niin ikään on opiskellut agrologiksi ja työskennellyt pienestä pitäen kotitilalla. Jari vastaa molempien tilojen peltotöistä ja muista konehommista, jotka tehdään yksillä ja samoilla koneilla. Mäkiset työllistävät ulkopuolisia tekijöitä kesäsesonkina.