- Isäntä Antti Hyppönen (s. 1992) on kolmannen polven sikayrittäjä
- Tila on ollut sikatilana vuodesta 1967
- Työllistää isännän lisäksi kolme vakituista työntekijää
- Lihasikapaikkoja 600, emakoita 200
AINA ETUKENOSSA
Isossakyrössä Hyppösen perhetilalla koko tuotannossa on käytössä vapaaporsitus. Vuonna 2018 sukutilansa isännäksi hypännyt Antti Hyppönen piti siihen siirtymistä tärkeänä, vaikka investointi olikin valtava uunituoreelle yrittäjälle. Vapaaporsituksen ajatuksena on tukea emakkojen luontaista käytöstä porsaiden hoidossa.
"Ei siinä ollut mielestäni edes mitään vaihtoehtoa. Olen aina ajatellut niin, että pitää yrittää mennä mieluummin etukenossa kuin takakenossa", Hyppönen tuumaa. "Kokemukset ovat olleet pelkästään positiiviset."
Tilalla on satsattu sikojen hyvinvointiin myös muun muassa panostamalla niiden ravintoon, virikkeisiin ja porsaspesiin. "Eläinten hyvinvointi on tärkeimpiä asioita tällä alalla - siitä ei saa tinkiä. Kun eläimet voivat hyvin, isäntäkin voi hyvin."
Hyppösen perhetilalla sikojen härkäpavut tulevat omilta pelloilta. Lisäksi eläinten ruokavalioon kuuluu ohraa, vehnää, kauraa sekä A-rehun tiivisteitä ja ohravalkuaista. Sähkö saadaan kesäisin lähes kokonaan auringosta, ja kasvinviljelyssä suositaan viherryttämistä, mikä on ilmaston ja ympäristön kannalta suotuisaa.
ÄLYKKÄÄMPI SIKALA
Isännän "etukenoon meneminen" näkyy myös siinä, että Hyppösen tila on mukana Atrian Älysikala- hankkessa. Siinä eläimistä kerätään älyteknologian avulla normaalia enemmän tietoja eli dataa, jota pystytään hyödyntämään eläinten hyvinvoinnin ja kasvamisen parempaan seuraamiseen. Kaikilla Hyppösen tilan sioilla onkin oma elektroninen korvamerkki, johon tallennetaan eläimen sukupuoli, syntymäpaino ja kaikki lääkintätarpeet.
Myös ennakointi ja varhainen puuttuminen on älyteknologian avulla helpompaa. Esimerkiksi älykkään vedenmittausjärjestelmän avulla pystytään reagoimaan sikojen juomattomuutteen jo ennen kuin ihmissilmä sitä välttämättä havaitsee.
Antti Hyppönen pitää tärkeänä sitä, että Suomessa on kotimaista lihantuotantoa - sekä huoltovarmuuden että myös ruuan korkean laadun takia. "Suomessa ei ole eläintauteja juurikaan, meillä on puhdas luonto emmekä riistä eläimiä", hän miettii. "Arvostan sitä, että tuotamme puhdasta ruokaa."
Eläinten kasvattaminen on vastuullista työtä, josta palautuakseen Antti käy muun muassa metsästämässä ja pelaamassa frisbeegolfia. Yksi asia on kuitenkin yli muiden: oma perhe. Hyppösten perheen esikoinen syntyi keväällä 2023 parhaaseen kylvöaikaan, ja perheen kanssa vietetty aika tuntuukin kullan arvoiselta. "Se on kaikkein tärkeintä."