- Jurvan Järvenpään kylästä alkunsa saanut Alhon maatila on ollut saman suvun hallussa noin 1600-luvulta lähtien.
- Ari aloitti isäntänä 2008, jolloin hän rakensi kotitilansa rinnalle oman sikalan.
- Isäntäpari: Ari ja Liisa Alho, perheeseen kuuluvat lapset Antti (2012) ja Amelia (2015)
- Tila on erikoistunut porsaiden tuottamiseen ja niiden kasvattamiseen.
- Tila siirtyi kokonaan vapaaporsitukseen vuonna 2018.
- Emakoita on yhteensä 1050.
ELÄINTEN HYVINVOINTI ON ENSIARVOISEN TÄRKEÄÄ
Ari ja Liisa Alhon tilalla kaikki porsaat syntyvät tilavassa vapaaporsituskarsinassa. Emakoilla on mahdollisuus liikkua ja hoidella porsaitaan vapaasti imetysaikana. ”Sika voi hyvin, kun se syö hyvin. Emakko voi hyvin, kun se saa imettää porsaitaan vapaasti, ja silloin myös porsaat voivat hyvin”, Alhot summaavat.
Tiineet emakot viettävät joutilasaikaansa olkipihatossa köllien. ”Siellä oljissa ne liikuskelevat vapaasti, nukkuvat, tonkivat ja tekevät pesää. Olkia saa syödä niin paljon kuin jaksaa”, kuvailee isäntä, joka rakensi Jurvan kirkonkylään ensimmäisen sikalansa vuoden 2008 lopulla.
Alhon tilalla on ollut sikoja vuodesta 1976 lähtien. Kun Ari ryhtyi maatalousyrittäjäksi agrologiopintojensa jälkeen, hän ei jatkanut vanhempiensa työtä perinteiseen tapaan, vaan perusti oman tilan vanhempiensa tilan rinnalle. Sikalan rakennuspiirustusten laatiminen oli hänen opinnäytetyönsä. Tuotantoa on sittemmin laajennettu kolmeen kertaan. Tuorein investointi tehtiin vuonna 2023, jolloin sikalaan rakennettiin lisää välikasvatustiloja.
Ari ja Liisa tutustuivat Ilmajoella koulun penkillä. Liisa on niin ikään agrologi ja tuli omalle perhetilalle töihin vuonna 2011. Neljä vuotta myöhemmin tila muutettiin osakeyhtiöksi ja se tunnetaan nimellä Alhofarmi Oy. Alhot ovat erikoistuneet porsaiden tuottamiseen ja niiden kasvattamiseen.
Eläinten hyvinvointi on ollut Arille ja Liisalle aina ensiarvoisen tärkeää ja siihen on satsattu paljon. Tilaa onkin kuvailtu sikatalouden yhdeksi edelläkävijäksi juuri siksi, että sikojen hyvinvoinnin lisäämiseksi on tehty isoja investointeja. Vapaaporsituksen Alhot aloittivat ensimmäisten joukossa Suomessa.
EMAKOILLA ON TYÖLLISTÄVÄ VAIKUTUS
Koska emakoita on yhteensä 1050, työntekijöitä tarvitaan paljon. Oman väen lisäksi tila työllistääkin yhdeksän henkeä. ”Meillä on pitkäaikaisia työntekijöitä, mikä on hieno juttu”, sanoo Ari, joka nauttii tilan kehittämisestä. ”Tässä on saanut toteuttaa itseään, kuten on halunnut. Se on parasta.”
Sikojen hyvinvoinnista huolehditaan myös robotiikan avulla. Pihatoissa ruokintarobotit hoitavat ruokintaa siten, että emakoilla on lähettimet, jotka tunnistavat miten paljon ruokaa tarvitaan missäkin vaiheessa. Lähettimen avulla seurataan myös sian aktiivisuutta. Alhon tilalla eläinten ruokinta perustuu oman ja lähitilojen pelloilla viljeltyyn ohraan, vehnään ja kauraan. Lisärehua hankitaan lähellä sijaitsevalta Koskenkorvan rehutehtaalta. Lisävalkuaista taas saadaan viinatehtaan sivutuotteena syntyvästä ohravalkuaisrehusta, ja lisärasva on kotimaista rypsi- tai rapsiöljyä.