VOITTOLAN TILA

  • Lihakarjaa kasvattava Oikarisen tila sijaitsee Louhuan kylässä Siikajoella, entisessä Ruukin kunnassa.
  • Isäntäväki: Arttu Oikarinen ja Nina Cibulka-Oikarinen sekä Juha ja Aila Oikarinen
  • Tilalla on juottamo- ja navettatilat sekä 240 eläinpaikkaa maitorotuisille ternivasikoille ja sonneille.
  • 280 peltohehtaarilla viljellään luonnonmukaisesti nurmea ja viljaa.

HOITAJAMITOITUS ON KUNNOSSA JA ELÄIMET ONNELLISIA

 

Hoitajamitoitusta on mietitty paljon Voittolan tilalla, joka on erikoistunut kasvattamaan vasikoita ternistä teuraaksi. Louhuan kylässä Siikajoella sijaitsevan tilan päähoitajia ovat Arttu ja Juho Oikarinen, poika ja isä. Oikarisilla on vahva tahto huolehtia siitä että eläimet ovat onnellisia koko sen ajan minkä tilalla viettävät. Maitorotuisia sonneja on 240, mikä on Artun mukaan juuri sopiva eläinmäärä.

 

”Ollaan mietitty, että tämä on se määrä, jonka ehdimme tällä porukalla hoitamaan hyvin ja niin, että työmäärä pysyy kohtuullisena. Sonnit tulevat meille pikkuisina ja me vietetään niiden kanssa tosi paljon aikaa. Kun puhuttelemme ja rapsuttelemme niitä karsinassa, ne kesyyntyvät ja pysyvät kohtalaisen kesyinä vielä isoinakin, mikä helpottaa hoitoa. Jos eläimiä olisi enemmän, niihin ei ehtisi tutustua samalla tavalla”, selvittää Arttu.

 

Hän tekee tilan työt pääasiassa isänsä kanssa. Paperityöt hoitaa vaimo Nina Cibulka-Oikarinen, ja kesällä tilalla on myös ulkopuolinen työntekijä. Mutkan kautta isännäksi Arttu ei kuvitellut ryhtyvänsä isona maanviljelijäksi. Lukion jälkeen hän vietti pitkiä aikoja ulkomailla reppureissaten ja erilaisia töitä tehden. Hän hankki Etelä-Suomesta vakituisen työn, kunnes lähti vielä kokeilemaan siipiään Australiaan syksyllä 2014.

 

Samaan aikaan isä Juho oli ryhtynyt kasvattamaan tutun viljelijän kanssa lihakarjaa vuokratiloissa. Isä oli jo aikeissa lopettaa karjankasvatuksen ja palata takasin kasvinviljelijäksi, kun Arttu yllättäen ilmoitti halustaan palata kotimaisemiin ja tarttua talikkoon. Lamppu oli syttynyt renkipojan hommissa australialaisella maatilalla. Arttu palasi kotikyläänsä helmikuussa 2015 ja sopi isänsä kanssa puolentoista vuoden harkinta- ja koeajasta. Kun kokeilu oli ohi, Arttu osti kummisetänsä tilan vuonna 2017, ja seuraavana vuonna isän ja pojan tilat yhdistettiin.

 

Isä jatkoi kasvinviljelyä tilan luomupelloilla ja Arttu keskittyi karjankasvatukseen. Parin vuoden kuluttua perustettiin yhteinen osakeyhtiö ja rakennettiin eläimille uusi navetta. Eläinten hyvä hoito on ollut Artulle ykkösasia aivan alusta lähtien. ”Kun eläimillä on hyvä olla, se lisää myös meidän omaa hyvinvointia”, summaa nuori-isäntä, joka on työnsä ohessa opiskellut maaseutualan perustutkinnon ja yritysjohtamisen erityisammattitutkinnon.

 

Kun Arttu tuli tilalle, peltohehtaareja oli 80. Nyt viljelyksessä on 280 hehtaaria. Maata on sekä ostettu että vuokrattu. Vaikka tila ei tuota luomulihaa, peltoja viljellään luonnonmukaisesti ja sonnit saavat syödä luonnonmukaisesti viljeltyä nurmirehua. Vilja taas myydään luomulihaa tuottaville tiloille. Oikariset ovat tehneet isoja investointeja ja Arttu on oppinut paljon asioita myös kantapään kautta.

 

”Eläinpuolen osasin alusta asti hyvin, mutta peltopuolen kanssa on ollut opettelua.”

 

Tilanpidon ohessa Arttu on perustanut lapsuudenystävänsä Joel Turulan kanssa myös uuden bisneksen, nimittäin oman tislaamon Ruukki Distilleryn, jonka ensimmäinen tuote Ruukki Gin palkittiin London Graft Spirits -kilpailussa kultamitalilla. Tuotanto käynnistyi kesällä 2021.

 

”Haaveissa on tehdä tisleitä joskus oman tilan viljoista”, suunnittelee Arttu ja kuvailee tislaamoa vaatimattomasti ”Suomen pienimmäksi”. Tilalla on kohta myös toinen liitännäiselinkeino, sillä Artun vaimo Nina on erikoistumassa valokuvaukseen.