HILLIN TILA

  • Hillin tila Kokkolan Kälviällä on Hillin kylän kantatila, jota sama Hillin suku on viljellyt 1600-luvulta lähtien.
  • Tilan omistavat Henri (1985) ja Tiina (1984) Hilli, perheeseen kuuluu poika Antti (2017).
  • Tila on erikoistunut luonnonmukaiseen viljelyyn ja tuotantoon.
  • Emolehmiä on noin 60 ja karjaa kaikkiaan noin 180.
  • Nurmea ja viljaa tuotetaan noin 200 hehtaarin alalla.

HILLIN KYLÄN KANTATILALLA ASUU LEMPEITÄ LEHMIÄ

 

Henri ja Tiina Hillin omistama Hillin tila Kokkolan Kälviällä on luonnonmukaiseen viljelyyn erikoistunut emolehmätila. Pellot ovat olleet luomuviljelyssä vuodesta 2013 ja karja siirtyi luomuun kolme vuotta myöhemmin.

 

Tila on Hillin kylän kantatila, jonka juuret on pystytty jäljittämään kirkonkirjoista aina 1600-luvulle asti. Henri on tilan kymmenes isäntä. Vastuu siirtyi hänelle vuonna 2013. ”Oli aikalailla selvää, että jään tähän isännäksi. Vaimon kanssa kun lukiossa tavattiin, ilmoitin heti ensimmäisten treffien jälkeen faktat, mihin suuntaan ollaan menossa. Hän sai valita, ottaako vai jättääkö”, hymyilee isäntä.

 

Emolehmiä on noin 60, ja eläimiä on kaikkiaan noin 180, sillä tilalta ei lähde vasikoita välitykseen muille tiloille, vaan ne kaikki kasvatetaan itse. ”Tämä on ollut hyvä yhtälö, näin meillä on toimittu alusta lähtien, eli vuodesta 1986. Itse synnyin vuonna 1985, eli olen pienestä pitäen saanut touhuta eläinten kanssa.”

 

Luomutilan lisäksi Henri yrittää toisellakin alalla: Hän on toisena omistajana kuljetusyrityksessä, joka työllistää noin 20 henkilöä. ”Kuljetusalalle tulin töihin ja yrittäjäksi heti armeijan jälkeen, enkä ehtinyt opiskelemaan agrologiksi. Onneksi vaimo kävi koulutuksen Ilmajoella sen jälkeen kun oli ensin opiskellut ruotsinkielen maisteriksi. Hän sai hyvän opin ja on opettanut minuakin.”

 

Tiina työskentelee myös Ruokaviraston luomutarkastajana. Emolehmien poikima-ajan keväällä hän on rauhoittanut oman tilan töihin kokonaan. Emot ovat kolmessa laumassa ja lähes kaikki poikivat huhtikuun aikana. Henri kertoo työnjaon olevan sellainen, että Tiina valvoo poikimisia öisin ja Henri päivisin. ”Neljän tunnin välein käymme kiertämässä navetat poikima-aikaan. Toki meillä on myös kamerat apuna. On tärkeää olla valppaana, ettei mitään satu.”

 

TÄRKEINTÄ ON ELÄINTEN HYVINVOINTI

 

Eläinten hyvinvointi on Hillin tilalla kaiken toiminnan a ja o. Esimerkiksi navetassa on tilaa reilusti enemmän kuin laki edellyttää. Näin siksi, että eläinten hoito olisi helpompaa ja turvallisempaa. Koska isäntäparilla riittää työtä muutenkin, riskejä ei ole varaa ottaa. ”Me myös ollaan huonoja tekemään asioita huonosti. Jos tiedetään, että jotakin voisi tehdä paremmin, se myös tehdään, ja kaikki yritetään tehdä aina mahdollisimman tarkasti ja hyvin. Asiat ovat usein kiinni pienistä jutuista.”

 

Hillin navetassa temmeltävä karja on helppohoitoista myös siksi, että eläimet on jalostettu hyväluonteisiksi ja luottavaisiksi. Joukosta on karsittu pois hurjimmat yksilöt. Päärotuna on hereford. ”Emot voivat olla irti ja vapaana eivätkä ne tule päälle, jos vasikkaa pitää auttaa imemään. Se helpottaa työtä aivan valtavasti, kun ei tarvitse käyttää pakotuskeinoja.”

 

Noin kahdensadan hehtaarin alalla viljellään nurmea sekä sonnien ruuaksi myös jonkin verran viljaa. Säilörehusta koetetaan isännän mukaan tehdä aina mahdollisimman laadukasta. Nurmipellot antavat yhden kesän aikana niitettäväksi yleensä kolme satoa. Henri ja Tiina saavat tarvittaessa apua naapurissa asuvilta Henrin vanhemmilta. 2017 syntynyt poika Antti on isän mukaan myös jo innokas karjamies.

TUTUSTU MUIHIN NAUTATILOIHIN