PERHETILAN FAKTAT
- Isäntäpari: Anssi ja Sirpa Saunamäki
- Perheeseen kuuluu kolme lasta.
- Munittamotyö alkoi vuonna 2000.
Harjunmäen kylässä Ilmajoella sijaitseva Saunamäen tila on ollut saman suvun hallussa lähes sata vuotta. Anssi ja Sirpa Saunamäki ovat tilan kolmas isäntäpari.
”Tasan kolmeenkymmeneen vuoteen tässä ei ollut eläimiä, sillä lehmät laitettiin pois vuonna 1970 ja broilerimunittamo perustettiin vuonna 2000."
KANAT SAAVAT OMAN TILAN KAURAA
”Tasan kolmeenkymmeneen vuoteen tässä ei ollut eläimiä, sillä lehmät laitettiin pois vuonna 1970 ja broilerimunittamo perustettiin vuonna 2000. Ensiksi oltiin Tuurin Matilta ja Tellervolta vuokratuissa tiloissa, ja 2005 tehtiin ensimmäinen halli tähän kotimarkille”, isäntä kertoo. Saunamäen kanat pyöräyttävät päivittäin noin 20 000 munaa, minkä tarkoittaa, että isäntäväellä riittää puuhaa varhaisesta aamusta aina iltaan saakka. Kanala työllistää oman perheen lisäksi yhden ulkopuolisen työntekijän. Isännän ja emännän kesken työt on jaettu siten, että Anssi on enemmän hallin puolella ja Sirpa vastaa pakkaamosta ja junailee munittamon työvuorot. Perheen miesväki hoitaa peltotyöt. Myös 2000-luvulla syntyneet lapset Tapani, Silja ja Tarmo osallistuvat eri työvaiheisiin niin paljon kuin ehtivät. ”Tapani on ollut tässä pienestä pitäen mukana ja on jo vuosien ajan pystynyt tekemään kaikkia töitä. Myös Silja osallistuu aika paljon ja hoitaa askareita omatoimisesti. Tarmo on apuna kutterinlevityksessä.” Emobroilerit tulevat Saunamäen tilalle aina joulukuun alussa. Kukot saapuvat hieman aiemmin, jotta ne oppisivat syömään omista ruokintakupeistaan ennen kanojen tuloa. Anssi kertoo työn emobroilereiden kanssa olevan vaativaa ja välillä haastavaakin. Vaikka kokemusta on kertynyt jo parilta vuosikymmeneltä, jokainen kanaerä vaatii omat kommervenkkinsä.
OMA REHUSEKOITUS
Emokanojen ruokinnassa yhdelläkin grammalla on iso merkitys. Kanat syövät A-Rehun Koskenkorvan tehtaalla valmistettua rehua. Saunamäen tilan kanat saavat myös omalla pellolla viljeltyä kauraa. Tämän vuoksi rehun on oltava hieman erilaista kuin muilla munittamoilla. ”Me saadaan aivan oma sekoitus rehutehtaalta. Periaatteessa se on sisällöltään samaa kuin muillakin, mutta yhtenä komponenttina on oma kokojyväkaura.” Saunamäen isäntä on kiitollinen tuottajien omasta rehutehtaasta, joka kehittää koko ketjun rehustusta jatkuvasti. Anssi itsekin on innokas kokeilija. Tuorein osoitus tästä on juurikin kokojyväkauran tarjoaminen kanoille. ”Meille valmistui uusi kuivaaja kesällä 2018. Seuraavana vuonna kokeiltiin sitten laittaa omaa kauraa ruuan sekaan.”
Kauran lisäksi Saunamäet viljelevät ohraa, vehnää ja öljykasveja. Kananlanta menee ravinteeksi omille ja sopimustilojen pelloille. Kanalaa on jo pitkään lämmitetty puuhakkeella. Isännän mukaan vuoden 2008 jälkeen lämmityksessä tai viljankuivauksessa ei ole käytetty öljyä. Broilerimunittajat ovat tiiviissä tekemisissä toistansa kanssa. Anssin mukaan tietotaitoa vaihdetaan aktiivisesti, mutta myös ilot ja murheet voi jakaa porukan kesken. ”Tunnemme toisemme hyvin, ja yhdessä pähkäillään kaikenlaisia asioita.”