PERHETILAN FAKTAT
- Isäntä ja emäntä: Tuomo ja Merja Säntti
- Tila on ollut saman suvun hallussa vuodesta 1934
- Broilereita tilalla on ollut vuodesta 1973
- Tilalla harjoitetaan myös viljanviljelyä ja metsätaloutta
LUKSUSTUOTTEITA SUOMALAISTEN RUOKAPÖYTIIN
Säntin tilalla Kurikan Jalasjärvellä on kasvatettu broilereita jo vuodesta 1973. Kasvatuksen aloitti nykyisen isännän Tuomo Säntin isoisä Olli Säntti. Tilalla toimi pitkään myös sikala, ja pelloilla kasvoi ohraa ja kauraa. Nykyään sikala on tyhjillään, mutta vehnää, kauraa ja rehuhernettä viljellään edelleen.
Säntin tilalla eläinten hyvinvoinnista huolehditaan kokonaisvaltaisesti tarkkasilmäisellä hoitotyöllä. Vaikka kanaloissa onkin hälytysjärjestelmät, ihmisen aistinvaraista havainnointia ei korvaa mikään. Kanaloissa kierrettäessä tarkkaillaan eläinten käyttäytymistä, liikkumista ja sijoittumista hallissa sekä pidetään huoli siitä, että kasvatushallin olosuhteet ovat aina parhaat mahdolliset. Kasvattamoon rakennetut orret ja virikeratkaisut parantavat lintujen hyvinvointia entisestään.
Kolmannen polven broilerinkasvattajaa Tuomo Sänttiä harmittaa välillä se, jos perhetilalla kasvatetusta broilerista puhutaan vähättelevään sävyyn bulkkituotteena. ”Kyllä se aika raju sana on tällaiseen hommaan. Eläimiä kuitenkin hoidetaan suurella vakavuudella, ja näiden kanssa touhutaan välillä enemmän kuin ihmisten kanssa. Minun nähdäkseni tämä on enemmänkin luksustuote”, Säntti miettii.
Koko viisihenkinen Säntin perhe osallistuu tilan töihin, ja lisäksi tilalla on kaksi ulkopuolista työntekijää tarpeen mukaan. Säntit kokevat ylpeyttä siitä, että voivat tuottaa maailman puhtainta ruokaa, jota myydään tavallisissa suomalaisissa ruokakaupoissa. Atria Perhetila -merkityissä tuotteissa lihan alkuperä näkyy tilalle asti, ja erityisesti se on Sänttien mielestä arvostettavaa. ”Muualla maailmassa ei ole mahdollista saada tällaista tuotetta edes luksustuotteena, mutta täällä se on ihan jokaisen ostettavissa.” ”Toivoisimme, että yhä useampi kuluttaja valitsisi suomalaisen tuotteen, sillä ostamalla suomalaista laadukasta ruokaa työllistämme suomalaista maaseutua ja teollisuutta.”
Säntin tilan rakennukset ovat jo 1980-luvulta asti lämmenneet kotimaisella energialla. Tilalla on myös investoitu lämmön talteenottolaitteeseen, jolla saadaan säästöä lämmitysenergiankulutuksessa. ”Energian ja päästöjuttujen ympärillä maailma tätä haavaa pyörii, joten onhan niitä mietittävä. Lämmön talteenotolla on pystytty parantamaan myös eläinten olosuhteita.”
Silloin kun yrittäjän arki antaa myöten, Säntit suuntaavat mielellään metsäretkelle. Parasta työssä onkin se, kun saa itse määrätä omat aikataulunsa. ”Vapaus on se juttu, mikä tässä viehättää. Ja onhan se hienoa, kun työn lopputulokseen pystyy itse vaikuttamaan niin paljon.”