PENTTILÄN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntä Mikko Penttilä
  • Tilalla on kasvatettu broilereita vuodesta 1972

 

Nurmolaiset Penttilän veljekset Erkki, Martti ja Reino olivat broilerinkasvatuksen uranuurtajia 1970-luvulla: vuonna 1560 perustettu perinteikäs tila oli Etelä-Pohjanmaan ensimmäisiä broilerinkasvattajia. Työ alkoi vuonna 1972.

 

 

KASVATTAMOKAUPPA TUPLASI TUOTANNON

 

Kun toiminta laajeni, veljekset jatkoivat kasvatusta kukin omalla tilallaan. Erkin tilalla vetovastuu siirtyi isältä pojalle, eli Jouko Penttilälle vuonna 1997. Nykyään vetovastuu tilasta on Joukon pojalla, Mikko Penttilällä. Näin ollen Mikko edustaa broilerinkasvattajana jo kolmatta sukupolvea. Työtä tilalla on riittänyt varsinkin sen jälkeen, kun Penttilät ostivat naapuritilan Marttilan broilerihallin. Laajennuksen myötä tuotanto tuplaantui. Kanalassa käydään tarkistuskierroksella aamuisin ja iltapäivisin. ”Katsotaan, että kanat saavat vettä ja kipoissa on rehua. Myös ilmanlaatua, lämpötilaa ja kosteutta tarkkaillaan. Koko ajan on seurattava kanojen terveyttä.” Vaikka käytössä on etävalvonta, omaa hajuaistia ei korvaa mikään automatiikka. Kanat kasvavat lähiruualla: vehnä viljellään itse ja täysrehu tulee Ilmajoelta A-Rehun tehtaalta.

image

 

Ravinnerikas kananlanta hyödynnetään omilla sekä sopimuspelloilla. Penttilän tilalla viljellään vehnää. Lisäksi vehnää ostetaan yhteistyötiloilta. Penttilän perhetilan kanalat pidetään lämpiminä kotimaisella energialla, eli metsästä saatavalla hakkeella. Öljynkäytöstä on päästy eroon myös viljan kuivauksessa: Uudessa kuivaamossa on käytössä moderni ilmakuivausmenetelmä, jossa ulkoilmaa puhalletaan lietson avulla viljakerroksien läpi. Osa viljasta kuivataan maamiesseuran kuivaamossa. Vaikka kanojen elämää on vahdittava 24/7, työssä on oma vapautensa. ”Paras päivä on aina se, kun kanat ovat lähteneet ja saa sammuttaa hälyttimet. Silloin voi huilata hetken.” Kun paras päivä on ohi, parin päivän kuluttua kaupan hyllyyn ilmestyy Penttilän perhetilalla vastuullisesti tuotettua kanaa. ”Meillä on tapana ottaa palautuksena kokonaisia oman tilan broilereita. Kun puolikkaan broilerin laittaa uuniin nahkoineen, liha pysyy mehukkaana”, vinkkaa isäntä, joka ruuanlaiton lisäksi harrastaa hirvenmetsästystä, golfia ja keilausta.

image