PERHETILAN FAKTAT
- Isännät: Isä ja poika Jouko ja Mikko Penttilä
- Tilalla on kasvatettu broilereita vuodesta 1972
- Penttilän tilalla kasvatetaan myös lihasikoja.
Nurmolaiset Penttilän veljekset Erkki, Martti ja Reino olivat broilerinkasvatuksen uranuurtajia 1970-luvulla: vuonna 1560 perustettu perinteikäs tila oli Etelä-Pohjanmaan ensimmäisiä broilerinkasvattajia. Työ alkoi vuonna 1972.
”Ulkopuolista työvoimaa meillä on vain ruuhkahuippuina, lähinnä kanojen lastauksessa ja kasvattamoidenpesussa”
KASVATTAMOKAUPPA TUPLASI TUOTANNON
Kun toiminta laajeni, veljekset jatkoivat kasvatusta kukin omalla tilallaan. Erkin tilalla vetovastuu siirtyi isältä pojalle, eli Jouko Penttilälle vuonna 1997. Jouko hoitaa tilaa nykyään oman poikansa Mikko Penttilän kanssa. Näin ollen Mikko edustaa broilerinkasvattajana jo kolmatta sukupolvea. Työtä on riittänyt molemmille varsinkin sen jälkeen, kun Penttilät ostivat naapuritilan Marttilan broilerihallin. Laajennuksen myötä tuotanto tuplaantui. Penttilän tilalla kasvatetaan myös lihasikoja. Työt isän ja pojan kesken on jaettu samalla periaatteella kuin tilan omistus, eli 50-50. Sikalapuoli on enemmän Joukon vastuulla, mutta muut työt tehdään yhdessä. ”Ulkopuolista työvoimaa meillä on vain ruuhkahuippuina, lähinnä kanojen lastauksessa ja kasvattamoidenpesussa”, kertoo Jouko, jonka mukaan kanalassa käydään tarkistuskierroksella aamuisin ja iltapäivisin. ”Katsotaan, että kanat saavat vettä ja kipoissa on rehua. Myös ilmanlaatua, lämpötilaa ja kosteutta tarkkaillaan. Koko ajan on seurattava kanojen terveyttä.” Vaikka käytössä on etävalvonta, omaa hajuaistia ei Joukon mukaan korvaa mikään automatiikka. Kanat kasvavat lähiruualla: vehnä viljellään itse ja täysrehu tulee Ilmajoelta A-Rehun tehtaalta.
Ravinnerikas kananlanta hyödynnetään omilla sekä sopimuspelloilla. Vehnän lisäksi Penttilän viljelevät ohraa sikojen ruuaksi. Sekä vehnää että ohraa myös ostetaan yhteistyötiloilta. Penttilän perhetilan kanalat pidetään lämpiminä kotimaisella energialla, eli metsästä saatavalla hakkeella. Öljynkäytöstä on päästy eroon myös viljan kuivauksessa: Uudessa kuivaamossa on käytössä moderni ilmakuivausmenetelmä, jossa ulkoilmaa puhalletaan lietson avulla viljakerroksien läpi. Osa viljasta kuivataan maamiesseuran kuivaamossa. Kun isäntiä on kaksi, toinen voi välillä poistua tilalta. Toisen on jäätävä päivystämään. ”Jommankumman pitää olla tässä lähellä, eli kovin kauas eivät molemmat voi lähteä yhtä aikaa.” Vaikka kanojen elämää on vahdittava 24/7, Joukon mukaan työssä on oma vapautensa. ”Paras päivä on aina se, kun kanat ovat lähteneet ja saa sammuttaa hälyttimet. Silloin voi huilata hetken.” Kun paras päivä on ohi, parin päivän kuluttua kaupan hyllyyn ilmestyy Penttilä perhetilalla vastuullisesti tuotettua kanaa. ”Meillä on tapana ottaa palautuksena kokonaisia oman tilan broilereita. Kun puolikkaan broilerin laittaa uuniin nahkoineen, liha pysyy mehukkaana”, vinkkaa isäntä, joka ruuanlaiton lisäksi harrastaa hirvenmetsästystä, golfia ja keilausta.