KOSKISAAREN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntäpari Ville ja Nina Saari.
  • Perheeseen kuuluu yhteensä viisi lasta: Martti, Artturi, Valtteri, Joanna ja Vilja.
  • Broilereiden kasvatus aloitettiin 1996.
  • Tilalla toimii myös broilerimunittamo.

Koskisaaren perhetilalla Lapualla on kasvatettu broilereita vuodesta 1996 lähtien. Sitä ennen tilalla oli ollut lehmiä, mulleja ja viimeksi lampaita, jotka lähtivät vähän ennen kuin broilerit tulivat.

”Asioosta on turha teherä liika monimutkaasia”

 

Tiistenjoella sijaitsevan tilan tarina on mielenkiintoinen, sillä nykyisen isännän Ville Saaren isoisä Heikki Saari osti tilan aikoinaan, kun palasi Amerikasta takaisin synnyinseudulleen Etelä-Pohjanmaalle. Rahat tilan ostoon hän oli tienannut metsätöissä Kanadassa ja Pohjois-Amerikassa. Heikki Saari muistetaan kylällä lainkuuliaiseksi mieheksi, joka toimi myös kyläpoliisina ja vahti viinankeittäjien touhuja. Ville on tilan kolmas isäntä. Hän aloitti tilanpidon 25-vuotiaana niihin aikoihin, kun Suomi oli juuri liittynyt Euroopan Unioniin.

Sen jälkeen on tapahtunut paljon: on muun muassa laajennettu toimintaa ja hankittu lisää viljelysmaata.

 

Yritteliäällä isäntäparilla Ville ja Nina Saarella on myös broilerimunittamo, eli Koskisaaren perhetilalla riittää työtä ja tekemistä. Onneksi poika Martti on mukana jakamassa vastuuta, ja muutkin lapset auttavat tarvittaessa. ”Munittamo on ollut Ninan peukalon alla, mutta nyt Martti on tullut hänen tilalleen. Hän on tehnyt tässä töitä niin kauan kun on ylettynyt traktorin kytkimelle”, kertoo isäntä, joka vastaa kanojen kasvatuksesta. Hän toivoo saavansa Artturi-pojasta jatkajan omalle vastuualueelleen. Saaret tekevät tiivistä yhteistyötä lähitilojen kanssa, ja esimerkiksi tipujen vastaanottopäivinä isäntiä tulee apuihin naapuritiloilta.

image

 

LINTUPARVET OVAT ERILAISIA

Villen mukaan tipuerät eivät koskaan ole keskenään samanlaisia, mikä tarkoittaa, että jokainen lintuparvi vaatii omat kikkailunsa. ”Kun kymmenen ensimmäistä tipulaatikollista on lattialla, siitä näkee, millainen porukka on kyseessä. Kaikkein helpointa on hoitaa virkeitä tipuja. Jos ne pyörivät koko ajan jaloissa, voi olla tyytyväinen.” ”Keep it simple” on Villen tärkein periaate, kun puhutaan kanankasvatuksesta. ”Asioosta on turha teherä liika monimutkaasia, vaan kannattaa pitää ne maharollisimman yksinkertaasina”, hän tiivistää pohjalaisittain. Isäntä käy kanalassa vähintään kahdesti päivässä, minkä lisäksi hän saa puhelimeensa viestejä kasvattamon järjestelmistä. Kanat ruokitaan oman tilan vehnällä, ja jos oma ei riitä, sitä ostetaan naapurista lisää. Naapurissa asuvan serkkupojan kanssa hoituvat myös peltotyöt yhteispelillä.

 

Vehnän lisäksi Koskisaaren tilan pelloilla viljellään ruista ja kauraa, jonka tuttu lihakarjankasvattaja niittää tuorerehuksi. Kananlanta hyödynnetään peltoviljelyssä. Koskisaaren perhetilan kanala lämpiää kotimaisella polttoaineella.

image