PERHETILAN FAKTAT
- Isäntäväki: Kalle ja Ossi Koskilahti puolisoineen ja perheineen
- Tila ollut samalla suvulla vuodesta 1549
- Broilereiden kasvatus alkoi 1986
Lapuan Tiistenjoella sijaitsevasta Koskilahden tilasta on historiankirjoissa merkintöjä vuodesta 1549 lähtien, mutta jo sitäkin ennen on tilaa viljelty.
”Jokaisen sukupolven pitää kehittää tilaa”
”Isäntien nimet on pystytty selvittämään vuoteen 1549 asti. Ne on kaikki kirjattu Pro Agrian kunniakirjaan, joka aikoinaan on annettu isän isoisälle”. Tilaa isännöivät veljekset Kalle ja Ossi. Koskilahdilla on myös koneurakointia harjoittava Veljekset Koskilahti Oy, jota veljekset luotsaavat. Koneurakointiyritystä työllistävät muun muassa muut broileritilat, joille tehdään haketta ja lannan levitystä.
Maatila siirtyi veljeksille vuonna 2016, minkä jälkeen broilerikasvattamoa on laajennettu ja lintumäärää lisätty. Broilereita tilalla on kasvatettu vuodesta 1986 lähtien. ”On hienoa, että tilaa on pystytty kehittämään koko ajan, ja työ jatkuu edelleen. Niin se on, että jokaisen sukupolven on investoitava, muuten pitää laittaa ovet kiinni."
Veljesten puolisot samoin kuin tilan päärakennuksessa asuvat vanhemmat Jouko ja Kaija-Leena Koskilahti auttavat tilan töissä tarpeen ja omien aikataulujensa mukaan. Ollin mukaan isä-Joukon opeilla on saatu hyviä tuloksia kasvatuksessa. ”Isä on aina hokenut, että hallin pohjan pitää olla niin lämmin, jotta alustat pysyvät kuivina ja kanojen jalkapohjat terveinä. Jalkapohjista näkyy miten kana voi.” Jatkuva olosuhteiden tarkkailu onkin tärkeää. Haastavinta on kovilla kesähelteillä, kun linnut alkavat olla jo täysikasvuisia. ”Jos viimeiselle kasvatusviikolle sattuu oikein kosteankuuma trooppinen helle, ilmanvaihto ei saa reistata. Meillä on tehokkaat ilmastoinnit ja niin paljon luukkuja, että hyvin on pärjätty. Uusikin halli on jo nähnyt 30 asteen pakkaset ja 30 asteen helteet.”
Kanat ruokitaan A-Rehun täysrehulla, minkä lisäksi ruokinnassa käytetään omilta pelloilta ja lähitiloilta tulevalla vehnällä. "Paras hetki tilan töissä on se, kun edelliset kanat ovat lähteneet ja uudet tiput ovat tulossa." Lomiakin veljekset voivat pitää, kunhan eivät pidä samalla viikolla. ”Jonkun on oltava aina tontilla tai lähtökuopissa, jos tulee hälytys kanalasta tai pannuhuoneesta.”